Sealyhaminterrieri

Sealyham Terrier

Sealyhaminterrieri on pieni, kulmikas terrieri, jolla on pitkä, karkeakarvainen valkoinen turkki, mahdollisesti värillisin merkein (tarkemmat tiedot rotumääritelmästä). Koiran säkäkorkeus täysikasvuisena on korkeintaan 31 cm, ja uros painaa noin 9 kg, narttu noin 8,2 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Sealyhaminterrieri on melko nuori rotu, alun perin 1800-luvun puolivälistä, jolloin kapteeni John Owen Tucker-Edwardes eläkkeelle jäätyään ehti omistautua metsästykselle ja päätti kehittää täydellisen terrierin Sealyhamin kartanossa Pembrokeshiressa, Walesin lounaisosassa. Hänen uskotaan käyttäneen risteytyksessä corgia, valkoista länsiylämaanterrieriä, karkeakarvaista kettuterrieriä, bullterrieriä, dandiedinmontinterrieriä ja cheshirenterrieriä. Sealyhaminterrieriä käytetiin saukkokoiran rinnalla saukon-, ketun- ja mäyränmetsästyksessä.

Luonne

Sealyhaminterrieriillä on monia tyypillisiä terrierin piirteitä: se on innokas ja peloton, mutta suhtautuu ihmisiin ystävällisesti. Aina tarkkaavainen koira haukkuu kaikkea tavallisesta poikkeavaa ja ärähtää kyllä, jos toinen koira haastaa sille riitaa. Varhainen totuttaminen kissoihin ja toisiin koiriin on välttämätöntä. Luonteikas koira on hauska ja leikkisä lemmikki.

Terveys

Sealyhaminterrieri on yleisesti terve ja elinvoimainen rotu. Monien rotujen tavoin sillä esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia, joten niiden silmät tulee testata ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Sealyhaminterrieri tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa päivässä, mutta pystyy toki pidempiinkin lenkkeihin. Matalarakenteinen koira on märällä säällä varsinainen mutamagneetti, joten se täytyy totuttaa kuivaamiseen jo hyvin nuoresta, jotta koira alkaa pitää sitä miellyttävänä ja palkitsevana kokemuksena.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiralta ei lähde karvaa, mutta päivittäinen harjaus pitää turkin takuttomana. Ilman harjausta turkkiin syntyy takkuja, kun pitkä ja jäykkä päällyskarva ja paksu aluskarva tarttuvat toisiinsa. Näyttelykehään turkki täytyy trimmata ammattimaisesti, sillä tehtävä on työläs ja vaatii taitoa sekä runsaasti harjoittelua. Pennun kasvattaja neuvoo asiassa. Monien lemmikkikoirien turkki leikataan kokonaan.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.