Shar pei

Shar Pei

Shar pein tunnistaa helposti löysistä ihopoimuista sen vartalossa ja päässä sekä ilmeestä, joka näyttää kuin koira kurtistaisi kulmiaan. Koiran rakenne on kulmikas ja lyhyt ja sen yleisilme on voimakas ja hyväluustoinen. Koiran turkki on lyhyt ja karhea ja tuntuu karkealta. Shar peista on useita värejä, joista saat lisätietoa rotumääritelmästä. Täysikasvuisen shar pein säkäkorkeus on 44-51 cm ja se painaa noin 18 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Shar pei on satoja vuosia vanha rotu, mastiffin ja pohjoismaisten rotujen risteytys. Yksi sen poikkeava piirre on sininen kieli, aivan kuten chow chow’lla, jota myös löytyy sen sukupuusta. Shar peitä pidettiin alun perin Kiinassa herkkuna, ja niiden kieltäminen lemmikkeinä mannermaalla ajoi rodun lähes sukupuuttoon. Onneksi kasvattaja Matgo Law huolestui asiasta ja onnistui lisäämään kiinnostusta rotuun länsimaissa, mikä auttoi pelastamaan rodun. Kun shar pei saapui ensimmäisen kerran länteen 1970-luvulla, se arvioitiin maailman harvinaisimmaksi koiraroduksi.

Luonne

Hyvin sosiaalistettu shar pei on perheensä uskollinen lemmikki. Rotu on leikkisä ja aktiivinen, mutta voi omata myös itsepäisiä ja reviiritietoisia piirteitä, jos sitä ei kouluteta huolella jo nuorena. Rotu suhtautuu vieraisiin luonnostaan varauksella. Jos koira on totutettu kissoihin jo pentuna, ne tulevat hyvin toimeen keskenään, mutta muiden koirien seura voi olla ongelmallista. Rotu inhoaa kylmää.

Terveys

Shar pein yleisimmät vaivat ovat ihopoimujen infektiot sekä erilaiset silmäsairaudet. Niillä esiintyy myös familiaalia shar pei -kuumetta, joka aiheuttaa kuumeilua ja nivelten turvotusta.

Liikunta

Shar pei on aktiivinen rotu, mutta sille riittää yleensä juuri se määrä liikuntaa, minkä se saa, kunhan se voi myös leikkiä vapaasti. Ohjenuoraksi käykin, että täysikasvuiselle koiralle pitäisi tarjota tunti liikuntaa päivässä, vaikka mielellään se liikkuu enemmänkin. Jos koira suhtautuu riitaisasti toisiin koiriin, varmista että se on hihnassa ja asianmukaisesti hallinnassa, ettei ongelmia synny.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Joillain sukulinjoilla häntä on hyvin lähellä vartaloa, ja tällöin hännänalunen täytyy tarkastaa ja puhdistaa infektioiden ehkäisemiseksi. Myös silmät tulee tarkastaa päivittäin. Turkki ei tarvitse muuta hoitoa kuin harjauksen pehmeällä harjalla.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.