Shih Tzu

Shih Tzu

Shih tzu on pitkäturkkinen, vanttera pikkukoira, jonka turkista on useita eri värimuunnoksia (lisätietoja saat rotumääritelmästä). Koira liikkuu itsetietoisesti, häntä käännettynä selän päälle. Täysikasvuisen shih tzun säkäkorkeuden tulisi olla korkeintaan 27 cm, ja sen ihannepaino on 4,5-7,5 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Nauttii puolen tunnin päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Shih tzun uskotaan olevan alun perin kotoisin Tiibetistä, jossa ne asuivat temppeleissä. Koiria annettiin toisinaan lahjana myös Kiinan keisareille. Kiinassa shih tzu risteytyi kiinanpalatsikoiran kanssa, ja lopputuloksena syntyi nykyinen rotu. Rotu saapui Britanniaan vuoden 1912 jälkeen, mutta tunnustettiin vasta 1949. Yhdysvalloissa rotu tunnustettiin vasta 1960-luvulla. Suomeen rotu tuli 1950-luvulla.

Luonne

Shiht tzu on sydämellinen, leikkisä ja älykäs koira. Rotu on luonteeltaan itsenäinen ja suhtautuu vieraisiin varauksella. Ne ovat miellyttämisenhaluisia, mutta voivat toisinaan olla myös jääräpäisiä ja saattavat antaa vaikutelman, että jokin tehtävä on yksinkertaisesti niiden arvon alapuolella. Kärsivällisellä ja johdonmukaisella koulutuksella koirasta voi saada suhteellisen tottelevaisen.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin shih tzut kärsivät toisinaan perinnöllisistä silmäsairauksista ja polvilumpion sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio). Ne ovat myös alttiita korvatulehduksille, välilevyrappeumalle ja hengitysvaikeuksille.

Liikunta

Shih tzu tarvitsee liikuntaa, mutta jää tyytyväisenä myös kotiin leikkimään. Ne ovat aivan tyytyväisiä lyhyisiin lenkkeihin ja käyvät mieluummin kolmella 20 minuutin kävelyllä luin yhdellä tunnin mittaisella.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Shih tzun turkki on pitkä, pehmeä ja tiivis, ja sillä on runsaasti aluskarvaa. Turkki tarvitsee päivittäistä hoitoa pysyäkseen huippukunnossa. Ne täytyy myös pestä säännöllisesti, toisinaan jopa kerran viikossa, ja turkki täytyy kuivata huolella. Karvat kasvavat ylöspäin kuonon päältä, joten ne sidotaan usein kiinni pään päälle. Koiran kuono täytyy pestä päivittäin, sillä sen karvoihin tarttuu ruoanjämiä ja muita roskia. Jos turkinhoito on liian työlästä, se voidaan pitää lyhyenä. Trimmaaja tai koiran kasvattaja osaa näyttää, kuinka tämä tehdään.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.