Sileäkarvainen noutaja

Flat-Coated Retriever

Sileäkarvainen noutaja on pitkä- ja hoikkarakenteinen, fiksu ja aktiivinen koira, jolla on älykäs ilme. Koiran turkki on tiivis ja sileä sekä erittäin kiiltävä, jaloissa ja hännässä on selvästi erottuvaa hapsutusta ja niiden yleisilme on vahva ja rohkea. Koiran turkki on yleensä kokomusta tai -maksanruskea. Täysikasvuisen uroksen toivottava säkäkorkeus on 59-61,5 cm ja se painaa 27-36 kg, nartulla samat mitat ovat 56,5-9 cm ja 25-32 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Kun noutajarodut jalostettiin 1800-luvun alkupuolella, niiden ainoa tehtävä oli noutaa ammuttua riistaa. Sileäkarvaisen noutajan kantarotuna käytettyä St. Johnin koiraa jalostettiin maalla toimivaksi noutajaksi, ja siitä tuli erinomainen, riistanvalvojien suurta suosiota nauttinut noutaja, joka toimii niin maalla kuin vedessä. Rodun uudempia taitoja ovat riistan ylösajaminen, ja koira pystyy metsästämään myös ylänkömaastossa Rodun luomisesta kunnian saa J. Hull, joka aloitti rodun kasvattamisen vuonna 1864. Koirista tulikin suosittu metsästyskoira suurtiloilla ympäri Ison-Britannian. Myös Suomessa ”flatti” on suhteellisen suosittu metsästyskoira ja perheiden lemmikki.

Luonne

Sileäkarvainen noutaja on ystävällinen, eloisa koira, joka rakastaa ihmisiä. Ne kypsyvät hitaasti ja pysyvät pentumaisina usean vuoden ajan. Koira on yleensä hyvä perhekoira, luonteeltaan tasainen ja sopeutuvainen, mutta niillä on myös kumea haukku, jolla koira ilmoittaa vieraiden lähestymisestä. Koiran häntä heiluu taukoamatta, ja se on erittäin innokas ja elää omistajaltaan saamasta huomiosta.

Terveys

Rotuun liittyvä ikävin terveysongelma on suhteellisen korkea todennäköisyys sairastua tiettyihin aggressiivisiin syöpiin. Monien tavoin rodulla esiintyy toisinaan erilaisia perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Sileäkarvainen noutaja on väsymätön työ- ja seurakoira ja se jaksaa kulkea pitkiäkin matkoja, mutta tyytyy myös maltillisiin liikuntamääriin. Koira osallistuu innolla mihin tahansa puuhaan. Rotu on erinomainen vesikoira ja luonnostaan hyvä uimari, ja uiminen on sille mieluisaa liikuntaa.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Monien suurten rotujen tavoin sileäkarvaisilla noutajilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Sileäkarvaisen noutajan turkki vaatii päivittäisen harjauksen. Erityisesti hapsut tulee käydä läpi, sillä niihin tarttuu helposti roskia, ja tassut kannattaa tarkastaa kuivuneen mudan ja roskien varalta.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.