Skyenterrieri

Skye Terrier

Skyenterrieri on tyylikäs, pieni tai keskikokoinen terrierirotu, jonka vartalo on pitkä ja matala. Täysikasvuisen skyenterrierin ihannesäkäkorkeus on noin 25-26 cm ja sen pituus kirsusta hännänpäähän on noin 105 cm. Narttu on hieman pienempi. Täysikasvuisena rodun paino on noin 16–18 kg. Koiran turkki on kova ja suora. Se on lyhyempi päässä ja valuu silmien päälle, muttei kuitenkaan haittaa koiran näköä. Koiran korvat voivat osoittaa ylös tai alas, ja niissä on pitkät hapsut. Turkkia on useita värejä, joista saat lisätietoa rotumääritelmästä.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Alun perin Skotlannin luoteisrannikon edustan Hebrideiltä, Skyen saarelta kotoisin olevaa rotua käytettiin hillitsemään tuholaiseläinkantoja, ja rotu on syntynyt jo noin 1500-luvulla. Espanjan armadan haaksirikkoutuneesta laivasta selvinneiden koirien uskotaan risteytyneen skotlantilaisten terrierien kanssa, ja lopputuloksena oli pitkäturkkinen, nykyistä skyea muistuttava koira. Skotlantilaiset terrierit ovat olleet ehkä varhaisia cairneja ja rodussa saattaa olla myös länsigöötanmaanpystykorvaa alueen viikinkiajoista muistuttamassa.

Luonne

Skyenterrieri on tyypillisesti yhden ihmisen koira, joka kiintyy vahvasti omistajaansa. Vahvatahtoinen koira suhtautuu vieraisiin luonnostaan epäluuloisesti, mutta sen luonne on kuitenkin pohjimmiltaan hyväntahtoinen. Varhainen sosiaalistaminen on luonnollisesti tarpeen, jotta koira tottuu ihmisiin ja muihin lemmikkeihin.

Terveys

Skyenterrierin yleisimpiä terveysongelmia on muun muassa eturaajan kyynärnivelen kehityshäiriö, jota esiintyy kasvavilla pennuilla. Muiden lyhytjalkaisten ja pitkäselkäisten koirien tavoin ne ovat alttiita myös selkärangan vaivoille.

Liikunta

Monet terrierit ovat aina aktiivisia ja menossa, mutta skye on melko laiska, eikä tarvitse kuin tunnin liikuntaa päivässä.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran kaksinkertainen turkki koostuu lyhyestä ja pehmeästä alusvillasta ja kovasta, suorasta päällyskarvasta, jonka pitäisi olla pitkä kuitenkaan vaikuttamatta koiran liikkeisiin. Turkin harjaaminen kaksi tai kolme kertaa viikossa ehkäisee takkujen muodostumista. Turkki täytyy käydä läpi lenkin jälkeen, sillä se kerää roskat mukaansa kuin luuta.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.