Spinone

Italian Spinone

Spinone on kulmikas ja lihaksikas koira, jonka rakenne on vankka ja jykevä. Uroksen säkäkorkeus on täysikasvuisena noin 60-70 cm ja paino 34-39 kg, nartun korkeus 58-65 cm ja paino 29-34 kg. Koiran keskipitkä, karkeakarvainen turkki on väriltään valkoinen, valko-oranssi, oranssipäistärikkö (värillisten ja valkoisten karvojen sekoitus), valko-ruskea tai ruskeapäistärikkö.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Spinonen tarkka alkuperä ei ole tiedossa, mutta renessanssiajan maalauksissa on kuvattu italialaisia, karkeakarvaisia seisojia, jotka muistuttavat nykyistä rotua. Myös italiangriffoniksi kutsuttua rotua on käytetty kotimaassaan jo kauan monipuolisena metsästyskoirana, ja se on suosittu metsästäjä, seisoja ja noutaja, joka hoitaa tehtävänsä samalla tarmolla niin vedessä ja suomailla kuin kuivalla maalla.

Luonne

Spinone on lempeä, suvaitsevainen ja seurallinen koira, joka on mainio kaveri ja nauttii ihmisen seurasta niin pihalla leikkien kuin loikoillen omistajan jaloissa pitkän lenkin jälkeen. Koiralle on tärkeää saada aktiivinen koti, jossa se pääsee ulkoilemaan säännöllisesti ja paljon.

Terveys

Spinone on yleisesti terve ja elinvoimainen rotu. Monien muiden rotujen tavoin sillä esiintyy toisinaan kuitenkin lonkkanivelen kehityshäiriötä (lonkkadysplasiaa, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Se tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa päivittäin. Se on erittäin kestävä ja nauttii kaikenlaisesta liikunnasta metsästyksestä uimiseen tai lelujen noutamiseen, niin maalla kuin vedessä.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Spinoneilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Koiran paksu, karkea turkki on 4-6 cm pitkä, ja sillä on tuuheat kulmakarvat ja viikset/parta, joihin tarttuu kuolaa ja ruokaa, joten ne täytyy pyyhkiä säännöllisesti. Koiran turkki täytyy harjata pari kertaa viikossa ja nyppiä tarvittaessa (kuolleet karvat poistetaan).

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.