Suomenpystykorva

Finnish Spitz
Suomenpystykorva on keskikokoinen, perinteisen pystykorvan näköinen koira (jolla on kettumaiset pystyt korvat, paksu turkki ja pörheä, selän myötäisesti kiertyvä häntä). Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 43-50 cm, nartun 39-45 cm, paino noin 14-16 kg. Koiran turkki on selkäpuolelta puna-kullan tai puna-ruskean värinen, ja siinä on vaaleampia alueita muualla vartalossa sekä vaaleampi aluskarva (rotumääritelmästä lisätietoja).
 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Suomenpystykorva on satoja vuosia vanha metsästyskoiralaji, jota käytetään edelleen metsästyksessä esimerkiksi kanalintujen jäljestykseen, ja se ilmaisee lintujen olinpaikan metsästäjälle haukullaan. Sitä käytetään edelleen myös suurriistan, kuten hirven- ja karhunmetsästyksessä. Koiran äänekäs ja rohkea luonne tekee siitä myös erinomaisen vahtikoiran. Suomenpystykorva on Suomen kansalliskoira ja meillä erittäin suosittu rotu. 1800-luvun loppupuolella rotu oli kuitenkin vaarassa kadota kokonaan, sillä liikenneyhteyksien kehittymisen seurauksena suomenpystykorva risteytyi muiden koirarotujen kanssa. Asiaan vihkiytyneet kasvattajat kuitenkin tekivät valtavasti töitä pelastaakseen koiran tulevaisuuden.

Luonne

Suomenpystykorva on aina valpas, rohkea ja urhea koira, luonteeltaan ystävällinen ja vilkas, ja sillä on voimakas riistavietti. Se on luonteeltaan melko itsenäinen, mutta uskollinen omille ihmisilleen ja nauttii myös lasten seurasta, joten rotu sopii erinomaisesti perhekoiraksi. Rotu on luonnostaan äänekäs, ja koira täytyy kouluttaa hiljenemään käskystä.

Terveys

Suomenpystykorvalla on kaksi perinnöllistä sairautta, jotka tulisi ottaa huomioon: epilepsia ja patella luksaatio (polvilumpion sijoiltaanmeno). Koiria, joilla näitä sairauksia esiintyy ei tulisi käyttää jalostukseen. Jalostuskäyttöä tulisi myös tarkasti punnita koirien kohdalla, joiden suvussa näitä sairauksia esiintyy. Rodussa ilmenee lisäksi perinnöllisiä hammaspuutoksia (premolaarit) sekä aikaisin alenevaa kuuloa.

Liikunta

Täysikasvuinen suomenpystykorva tarvitsee noin tunnin liikuntaa päivittäin, mutta mielellään se liikkuu enemmänkin. Se sopii hyvin kylmiin olosuhteisiin, joten vain hyvällä säällä lenkkeilevien ei kannata edes harkita! Kannattaa varautua siihen, että koiran riistavietti pääsee valloilleen sen ollessa vapaana. Sen kanssa siis kannattaa harjoitella vain turvallisissa paikoissa, joissa ei ole paljon liikennettä ja koiran luotettava luoksetulo täytyy ensin varmistaa.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Suomenpystykorvan keskipitkä kaksinkertainen turkki koostuu paksusta ja melko lyhyestä alusvillasta ja sitä peittävästä karkeasta päällyskarvasta. Vartalossa turkki on keskipitkää, hännässä ja jalkojen takaosassa pidempää hapsutusta. Turkki on lyhyempi pään alueella ja etujaloissa. Niskaa ja hartioita ympäröivä kauluri on uroksilla paksumpi. Harjaus pari kertaa viikossa riittää hyvin, mutta karvanlähtöaikaan kannattaa varautua ahkerampaan turkinhoitoon.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.