Sussexinspanieli

Sussex Spaniel

Sussexinspanieli on keskikokoinen, vankkarakenteinen ja vanttera koira, jolla on lyhyehköt, voimakkaat jalat. Pää on leveä ja koiran ilme on kysyvä, kuin se kurtistaisi kulmiaan. Sen lyhyt, runsas turkki on kauniin värinen, syvän kullanhohtoisen maksanruskea, jossa on kullanvärinen varjostus karvojen päissä. Sussexinspanieli on täysikasvuisena noin 38-41 cm korkea ja painaa noin 23 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Sussexinspanieli kehitettiin rotuna 1800-luvun alkupuolella osana maaspanieleiden kokoelmaa. Kiinnostuksen rotuun herätti herra Fuller, maanomistaja Sussexissa. Hänellä oli lukuisia spanielirotuja, muun muassa sussexinspanieleita. Hän kasvatti niitä työkäyttöön ja omisti rotua 50 vuoden ajan, 1850-luvulle saakka. Toisen maailmansodan alkaessa kasvatteja ei ollut montaa jäljellä ja sanotaan, että sodan jälkeen sussexeja oli enää viisi. Onneksi rodulla oli omistautuneita ystäviä, jotka pitivät rodun elossa, vaikka se on lukumäärältään edelleen harvinainen.

Luonne

Iloinen ja sopeutuvainen koirarotu on yleensä erittäin huoleton, mutta on tärkeää, että ne totutetaan lapsiin, koiriin, autoihin ja niin edelleen jo pentuaikana. Koirat rakastavat ajamista ja joskus se on niiden suurin kiinnostuksen kohde ulkona, joten kunnollinen koulutus jo nuorena on tärkeää. Tähän koiraan käytetty aika on hyvä sijoitus, sillä lopputuloksena on iloinen ja uskollinen kumppani.

Terveys

Sussexinspanieli on suhteellisen perusterve rotu, mutta monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy kuitenkin toisinaan lonkkanivelen kehityshäiriöitä (lonkkadysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Ne ovat myös alttiita korvatulehduksille.

Liikunta

Sussexinspanielin liikuntamääriä tulee rajoittaa pentuiässä. Ne tarvitsevat virikkeitä, muuten koira kyllästyy helposti. Sussexinspanieli on sydämeltään maalaiskoira ja se tarvitsee yli kaksi tuntia liikuntaa päivässä.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti. Rodulla esiintyy toisinaan vatsan turvotusta. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Ohjenuorana on, että koira täytyy harjata tai kammata useita kertoja viikossa. Koiran korvat tulee pitää puhtaana ja tarkastaa säännöllisesti. Tassukarvat tulee leikata säännöllisesti ja varpaiden välit tarkastaa, ettei niiden väliin jää esimerkiksi siemeniä.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.