Tanskandoggi

Great Dane

Tanskandoggi on erittäin suuri, lihaksikas ja vahva koira. Sen pää on muodoltaan kulmikas ja pitkulainen. Koiran lyhyt, sileä turkki voi olla väriltään kellanruskea, musta, sininen, juovikas tai harlekiini (musta-valkokirjava). Yli 1,5-vuotiaan uroksen vähimmäiskorkeus on 80 cm ja se painaa vähintään 54 kg. Saman ikäisen nartun vähimmäiskorkeus on 72 cm ja paino 46 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Jättikokoinen koria
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Tanskandoggia muistuttavia koiria on kuvattu egyptiläisten hautojen maalauksiin ajalta 2200 eaa. Niillä oli lyhyemmät jalat ja vartaloltaan ne muistuttivat mastiffia. Tällaisia koiria päätyi kauppiaiden mukana moniin maihin. Rotu jalostettiin edelleen nykyisen kaltaiseksi Saksassa. Uskotaan, että alkuperäinen mastiffityyppinen koira risteytettiin vinttikoiran kanssa, jotta saataisiin aikaan nykyään tanskandoggina tunnettu ketterä ja solakka rotu. Tanskandoggia käytettiin alun perin härkätaisteluissa, ja vuonna 1592 tanskandoggi on kuvattu ylimystön villisianmetsästykseen. 1800-lukuun mennessä suurtilalliset käyttivät sitä suurriistan metsästyksessä. Suomessa tanskandoggeja on ollut jo 1900-luvun alkupuolelta lähtien.

Luonne

Tanskandoggi on lempeä koira. Uskollinen koira kiintyy perheeseensä ja usein käyviin vieraisiin ja sopii erityisesti aktiivisen perheen elämään. Erinomaisena vahtikoirana tanskandoggi ilmoittaa hanakasti perheelle, jos sen reviiriä lähestyy vieras. Koiranpennun sosiaalistaminen ja koulutus on jättikoiran kohdalla erityisen tärkeää.

Terveys

Tanskandoggille tyypillisiä vaivoja ovat monet, jotka ovat yleisiä myös muilla jättiläisroduilla, esimerkiksi tietyt suolistosairaudet (vatsalaukun kiertymä), sydänsairaudet, luuston kehityshäiriöt ja eräs aggressiivinen luukasvain (osteosarkooma).

Liikunta

Terve, täysikasvuinen yksilö tarvitsee pari tuntia liikuntaa päivittäin. Tanskandoggit pitävät kävelylenkeistä ja lähtevät mielellään mukaan perheen ulkoilmaharrastuksiin, mutta ne nauttivat myös loikoilusta takan ääressä ja kaikista mahdollisista mukavuuksista. Pennun kasvuvaiheessa liikunnan määrää täytyy rajoittaa, sillä liika liikuntaa saattaa aiheuttaa vakavia luuston, nivelten ja lihasten ongelmia.

Ravitsemus

Erittäin suurilla koirilla on erittäin suuri ruokahalu ja ne tarvitsevat erityisen ravintotasapainon, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, joka auttaa tukemaan nivelten ja rustojen erityistarpeita. Tanskandoggeilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Tanskandoggin lyhyt, sileä ja tiivis turkki on helppohoitoinen ja tarvitsee hoitotoimia noin viikon-puolentoista välein. Koiran turkinhoitoon voi käyttää irtokarvat poistavaa kumista harjauskäsinettä.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.