Tiibetinmastiffi

Tibetan Mastiff

Tiibetinmastiffi on erittäin suurikokoinen koirarotu, joka on rakenteeltaan hieman korkeuttaan pidempi. Se on voimakas ja lihaksikas, urheilullinen ja ketterä ja olemukseltaan arvokas. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on vähintään 66 cm korkea ja nartun 61 cm. Koiran paino vaihtelee 36 kilosta jopa yli 70 kiloon riippuen sukupuolesta, korkeudesta ja rakenteesta. Koiran tiivis turkki on pitkähkö, ja sillä on ”kauluri” kaulan ja hartioiden ympärillä, erityisen selvästi korostunut uroksilla. Turkista on useita eri värimuunnoksia erilaisin merkein (lisätietoja saat rotumääritelmästä).

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin tai kahden päivälenkeistä
 • Jättikokoinen koria
 • Runsaasti kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Tiibetinmastiffi on alkukantainen rotu, jonka uskotaan olevan ainakin 3 000 vuotta vanha. Sitä käytettiin kotimaassaan vartiointitehtävissä suojelemaan rakennuksia (kuten luostareita) ja karjaa. Marco Polo kuvasi tiibetinmastiffia: ”yhtä korkea kuin aasi, ääni yhtä voimakas kuin leijonalla.” Muun maailman koiraharrastajille rotu on suhteellisen tuore, sillä lännessä kasvattajat tutustuivat siihen vasta noin sata vuotta sitten.

Luonne

Tiibetinmastiffi on täysverinen vahtikoira, eikä sitä tule ottaa kevyesti. Se suhtautuu vieraisiin varauksella ja suojelee luonnostaan perhettään ja omaisuuttaan. Koiran kanssa tarvitaan kokenutta käsittelyä, huolellista sosiaalistamista ja koulutusta, aivan kuten muidenkin laumanvartijoiden kanssa. Sopivassa kodissa se on rauhallinen, rakastava ja uskollinen seuralainen.

Terveys

Tiibetinmastiffi on pääosin erittäin elinvoimainen rotu. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriöitä (dysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Tiibetinmastiffi tarvitsee noin tunnin liikuntaa päivittäin, mutta liikkuu mielellään enemmänkin. Pentuna koiran liikuntamääriä tulee rajoittaa, sillä kasvuvaiheessa olevan suurikokoisen koiran lihaksia ja niveliä ei saa rasittaa liikaa.

Ravitsemus

Erittäin suurilla koirilla on erittäin suuri ruokahalu ja ne tarvitsevat erityisen ravintotasapainon, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, joka auttaa tukemaan nivelten ja rustojen erityistarpeita. Tiibetinmastiffeilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Tiibetinmastiffin kaksinkertainen turkki koostuu tiiviistä alusvillasta, joka lähtee lämpimällä säällä, sekä paksusta päällyskarvasta, joka on suora ja karkea. Koiran häntä ja takajalat ovat runsashapsuiset. Turkki kannattaa harjata huolellisesti pari kertaa viikossa, karvanlähtöaikaan suositellaan päivittäistä harjausta.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.