Tiibetinterrieri

Tibetan Terrier

Tiibetinterrieri on viehättävä, pieni- tai keskikokoinen koira, jonka pitkä suora tai taipuisa turkki voi olla minkä tahansa muun värinen paitsi suklaan- tai maksanruskea. Kulmikas ja vanttera koira, uroksen säkäkorkeus on noin 36-41 cm uroksella, narttu on hieman pienempi. Painon on oltava suhteessa korkeuteen.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin tai kahden päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Vaikka koiran nimi on tiibetinterrieri, sitä ei ole koskaan käytetty perinteiseen terrierin käyttötarkoitukseen, metsästämään pienriistaa maan päällä ja alla. Sen sijaan tiibetinterrieri oli paimenkoira ja toisinaan myös vahtikoira. Luostareissa kasvatettu ja munkkien seuralaisena palvellut koira tunnettiin nimellä Tiibetin pyhä koira, ja se tuli länsimaiseen tietoisuuteen, kun Intiassa työskennelleelle brittilääkäri Agnes Greigille lahjoitettiin tiibetinterrierin pentu vuonna 1922 kiitoksena tiibetiläisnaisen hengen pelastamisesta.

Luonne

Tiibetinterrieri on iloinen, leppoisa ja ulospäinsuuntautunut koira, jonka yleisilme on valpas ja innokas. Vieraiden seurassa se on luonnostaan varautunut, mutta läheistensä kanssa uskollinen ja sydämellinen. Iloisena seurakoirana tiibetinterrieri on riehakas, suuri luonne, joka soveltuu usein erinomaisesti koko perheen lemmikiksi.

Terveys

Tiibetinterrieri on pääasiassa perusterve koirarotu. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy kuitenkin toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (lonkkadysplasia, joka saattaa heikentää liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Monien pienten rotujen tavoin se kärsii toisinaan myös polvilumpioiden sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio).

Liikunta

Tiibetistä alun perin kotoisin oleva rotu rakastaa liikuntaa ja tarvitsee sitä vähintään tunnin päivässä, vaikka mielellään se harrastaa enemmänkin, jos mahdollista. Koira oppii nopeasti ja nauttii perheensä kanssa viettämästä ajasta, joten koiraurheilulajit ovat sen mieleen. Pitkäkarvainen koira täytyy tarkastaa ulkoilun jälkeen ja irrottaa turkista siihen kiinni jääneet oksat tai lehdet.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Tiibetinterrieriltä ei irtoa karvaa, ja sen paksu, pitkä kaksinkertainen turkki täytyy kammata ja harjata vähintään joka toinen päivä, jotta se ei takkuunnu. Koiran turkki täytyy myös tarkastaa säännöllisesti, ettei siihen ole tarttunut kävelyllä roskia. Kotikoirien omistajat leikkaavat koiran turkin usein lyhyemmäksi, sillä se on helppohoitoisempi, mutta turkki täytyy edelleen harjata säännöllisesti takkuuntumisen välttämiseksi.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.