Unkarinviszla, karkeakarvainen

Hungarian Wire-Haired Vizsla

Karkeakarvainen unkarinvizsla on keskikokoinen, aktiivinen koirarotu, jolla on karkea, jäykkä turkki, väriltään hiekankeltaisesta parkinruskeaan. Niillä on selvästi erottuvat viikset ja paksut kulmat. Koiran yleisilme on ylväs ja tyylikäs ja huokuu kestävyyttä. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on 58-62 cm ja nartun 54-58 cm. Paino on noin 20-30kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Noin tuhat vuotta vanhoissa kuvissa näkyy madjaariheimon metsästäjiä, Unkarin varhaisia asukkaita, metsästämässä haukkaa ja koiraa käyttäen. Kuvien koirat muistuttavat erittäin paljon nykyistä karkeakarvaista unkarinvizslaa. Kun madjaarien matkatessa muihin maihin koirat seurasivat mukana ja risteytyivät muiden rotujen kanssa. Rotu kuitenkin kuoli lähes sukupuuttoon kahden maailmansodan melskeissä. Rotu selvisi nykypäivään vain siksi, että sotien aikana koiria kuljetettiin turvaan kotimaastaan. Viime vuosien määrätietoinen jalostustyö on tehnyt vizslasta monipuolisen metsästyskoiran, joka ajaa, seisoo ja noutaa. Karkeakarvainen muunnos luotiin 1930-luvulla ja sen suosio metsästäjien keskuudessa kasvaa, sillä se sietää kylmiä olosuhteita ja vettä paremmin kuin lyhytkarvainen serkkunsa.

Luonne

Karkeakarvainen unkarinvizsla nauttii ulkoilmaelämästä ja se sopii erityisesti maaseudulle. Luonteeltaan koira on ystävällinen ja uskollinen ja suhtautuu suojelevasti perheeseensä. Ne sopivat hyvin sekä lemmikiksi että työkoiraksi. Koira on nopea oppimaan ja miellyttämisenhaluinen, mutta sen luonne on herkkä, joten harjoittelun täytyy olla hauskaa ja tapahtua lempeästi.

Terveys

Karkeakarvainen unkarinvizsla on pääasiassa perusterve koirarotu, eikä rodulla ole suurempia sille tyypillisiä terveysongelmia.

Liikunta

Karkeakarvainen unkarinvizsla tarvitsee runsaasti liikuntaa ja aktivointia: täysikasvuisena koira tarvitsee yli kaksi tuntia liikuntaa joka päivä. Alun perin metsästyskoiraksi jalostettu rotu nauttii noutamisleikeistä (sekä maalla että vedessä), mutta monipuolinen rotu innostuu useimmista koiraharrastuksista metsästyskokeista agilityradoille.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Turkki vaatii hoitoa viikoittain. Kaulassa ja vartalossa karkeakarvainen turkki voi olla jopa 4 cm pitkä. Alusvilla on paksumpaa kylminä vuodenaikoina. Pään alueen karvat muodostavat pienen parran leukaan ja koiran kulmakarvat ovat paksut. Irtokarvat voidaan poistaa nyppimällä.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.