Unkarinvizsla

Hungarian Vizsla

Unkarinviszla on jykevä ja uljas, keskikokoinen koirarotu, jonka täysikasvuinen uros on noin 58-64 cm korkea ja narttu 54-60 cm. Paino on noin 20-30kg. Koiran lyhyt, tiivis turkki on sileä ja väriltään kaunis kullanpunainen.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Unkarinviszla on perinteinen, satoja vuosia vanha rotu. Noin tuhat vuotta vanhoissa kivikaiverruksissa Karpaateilla on kuvattu madjaarien paimentolaisheimoa metsästämässä haukan ja suuresti unkarinvizslaa muistuttavan koiran kanssa. Kahden maailmansodan jälkeen rotu oli vaarassa kuolla sukupuuttoon, mutta asialle omistautuneet kasvattajat onnistuivat elvyttämään sen käyttämällä Unkarista turvaan kuljetettuja koiria. Koira on edelleen suosittu metsästyskoira, mutta myös monen perheen rakas lemmikki.

Luonne

Unkarinviszlan suurenmoinen luonne tekee siitä hauskan, vilkkaan ja sydämellisen lemmikin, jos vain omistajalla on sille riittävästi aikaa ja huomiota annettavaksi. Tämä koira nauttii siitä, että saa olla aktiivinen ja oppia uusia asioita, ja jos se kokee harjoittelun hauskana ja palkitsevana, se voi olla suorastaan tähtioppilas. Koira suhtautuu luonnostaan lähipiiriinsä suojelevasti.

Terveys

Unkarinviszla on pääasiassa perusterve koirarotu. Rotuun liittyvistä ongelmista yleisimpiä ovat nielemishäiriö ja epilepsia.

Liikunta

Unkarinviszla tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa päivässä. Alun perin metsästyskoiraksi jalostettu rotu nauttii noutamisleikeistä (sekä maalla että vedessä), mutta monipuolinen rotu on menestynyt myös monissa koiraharrastuksissa metsästyskokeista agilityradoille.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran lyhyt ja sileä turkki on tiivis ja rasvainen, eikä se tarvitse juuri hoitoa, viikoittainen harjaus riittää.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.