Vehnäterrieri

Soft Coated Wheaten Terrier

Vehnäterrieri on keskikokoinen koirarotu, jonka ominaispiirre, silkkinen, kihartuva turkki, antaa sille luonnollisen ja huolettoman yleisilmeen. Koira on helppo tunnistaa sen kauniin, kypsyvän vehnän väriseksi kuvaillun turkin perusteella. Täysikasvuisen vehnäterrieriuroksen säkäkorkeus on noin 46-48 cm ja se painaa noin 18-20,5 kg. Nartut ovat hieman pienempiä.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Vehnäterrieri oli irlantilaisten maanviljelijöiden ratkaisu jyrsijäongelmiin, ja yli kahden sadan vuoden aikana siitä on kehittynyt hyvä rottakoira ja erinomainen maatilan työkoira. Irlannin kennelliitto tunnusti vehnäterrierin 1930-luvun lopulla, Isossa-Britanniassa se tunnustettiin 1940-luvun alussa. Vehnäterrieri on vanhin Irlannista kotoisin oleva terrierirotu, joka on elävä todiste siitä, että irlantilaiset osaavat jalostaa kilpahevosten lisäksi myös rotukoiria.

Luonne

Vehnäterrierillä on vahva, iloinen luonne. Niin kauan kuin ne saavat olla mukana kaikessa, mitä tapahtuu, ne ovat luotettavia kumppaneita. Koira pitää omistajan varpaillaan käyttäytymällä toisinaan huonosti, mutta yleensä niiden innokkuus ilmenee vain myönteisillä tavoilla. Monien terriereiden tavoin koira on toisinaan itsepäinen, mutta se on myös nopea oppimaan koulutettaessa.

Terveys

Vehnäterrieri on yleisesti ottaen terve rotu, mutta siihen on liitetty myös muutamia perinnöllisiä sairauksia. Tärkeimpiä ovat eräs perinnöllinen munuaissairaus ja suoliston häiriöt. Rodulla esiintyy myös allergisia iho-oireita.

Liikunta

Aktiivinen vehnäterrieri tarvitsee riittävästi liikuntaa, sillä muuten ne saattavat muuttua kurittomiksi. Tunti päivässä on vähimmäismäärä täysikasvuiselle vehnäterrierille, vaikka määrän olisi hyvä olla suurempi, jos vain mahdollista.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran silkkisestä, kihartuvasta turkista ei lähde karvaa, ja se kaipaa hoitamista useita kertoja viikossa pysyäkseen puhtaana, kiiltävänä ja takuttomana. Turkinhoito on erityisen tärkeää noin seitsemän kuukauden iästä kaksivuotiaaksi, jolloin turkki vaihtuu aikuisen koiran turkkiin.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.