Venäjänvinttikoira

Borzoi

Venäjänvinttikoira eli borzoi on korkea, elegantti juoksija, joka kantaa pitkän ja kapean päänsä ylpeästi pystyssä. Borzoin turkki on silkkinen ja keskipitkä, runsaasti hapsua jaloissa, vatsan alla ja hännässä. Turkin värejä ovat valkoinen, kulta, punainen, harmaa, musta ja läikikäs. Täysikasvuinen narttu on vähintään 68 cm korkea ja painaa noin 34 kg. Täysikasvuinen uros on vähintään 75 cm korkea ja painaa noin 41 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Borzoita on käytetty Venäjällä susien ajamiseen jo 1600-luvulla. Venäläinen kreivi toi Arabiasta useita vinttikoiria, jotka eivät kuitenkaan kestäneet Venäjän ankaria talvia. Seuraavalla kerralla hän risteytti vinttikoirat paikallisten rotujen kanssa, joilla oli oloihin mukautunut turkki. Risteytykseen käytettiin luultavasti tataarien ajokoiria tai pitkäjalkaisia paimenkoiria. Niiden luonne on lempeä ja ulkonäkö eksoottinen, joten borzoista tuli täydellinen lahja Venäjän keisareilta Euroopan kruunupäille. Venäjän vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen venäjänvinttikoiria pidettiin ylimystön koirina ja useita kenneleitä tuhottiin. Rotu selviytyi ainoastaan länteen lahjoitettujen koirien ansiosta.

Luonne

Koostaan huolimatta tämä hyväluontoinen koira on kotioloissa rauhallinen ja sävyisä. Vieraiden kanssa ne saattavat olla varautuneita ja etäisiä. Ne sietävät toisia koiria, joiden käytös muistuttaa niiden omaa käytöstä, mutta kissoihin ja muihin lemmikkeihin ne tulee totuttaa jo varhain, sillä venäjänvinttikoira reagoi aina pakenevan eläimen nähdessään.

Terveys

Borzoi on yleisesti terve ja elinvoimainen rotu. Monien muiden rotujen tavoin sillä esiintyy joitain perinnöllisiä silmäsairauksia, joten jalostuskäyttöön tulevien koirien silmät on tutkittava. Rodulla esiintyy myös hypotyreoosia (kilpirauhasen vajaatoimintaa).

Liikunta

Vaikka venäjänvinttikoira on kotioloissa melko rauhallinen, se tarvitsee päivittäin vähintään tunnin liikuntaa, mieluummin enemmän. Parhaiten sille sopivat suuret, aukeat paikat, joissa pääsee juoksemaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kyseessä on vinttikoira, joka lähtee vaistomaisesti minkä tahansa saaliseläimen perään, joten ulkoiluttajan tulee olla erittäin tarkkana.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Venäjänvinttikoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Venäjänvinttikoiran silkkinen, laineikas turkki tarvitsee säännöllistä hoitoa (kaksi tai kolme kertaa viikossa) ja sen tassukarvat tulee leikata usein. Karvanlähtöaikaan niiltä lähtee valtavasti karvaa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.