Walesinterrieri

Welsh Terrier

Walesinterrieri on pienikokoinen, tiivis ja vanttera koira, jonka olemus on älykäs ja työkoiramainen. Koiran turkki on karkea ja kova ja se sojottaa tassuissa suoraan ylös päin. Walesinterrierin väritys ensisijaisesti punaruskea mustalla satulalla (tai musta-harmaankirjavalla satulalla). Täysikasvuisen koiran säkäkorkeus on korkeintaan 39 cm ja paino 9-9,5 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Joidenkin historian tuntijoiden mielestä walesinterrieri on suora linkki kadonneeseen black and tan -terrieriin, mutta kattavat walesilaiset sukutaulut viittaavat siihen suuntaan, ettei rotu polveudu kadonneesta englantilaisrodusta. Carnarvonshiren asukkaiden kerrotaan olleen ylpeitä walesinterriereidensä rodun puhtaudesta jo vuonna 1737. Aikoinaan rotu tunnettiinkin Carnarvonshiren walesinterrierinä. Yli kahden ja puolen vuosisadan ajan rotua käytetiin metsästämään saukkoja ja mäyriä laumassa. Rotu tunnustettiin omaksi rodukseen Englannissa vuonna 1885.

Luonne

Walesinterrieri on aktiivinen, iloinen koira, jonka luonne on älykäs ja lempeä. Ne kiintyvät syvästi perheeseensä ja ovat iloisia ja leikkisiä, vaikka vieraisiin ne saattavat suhtautua varauksella. Jos koira on tottunut kissoihin jo varhain, se tulee niiden kanssa hyvin toimeen. Jos ei, se lähtee helposti jahtaamaan kissaa. Koira on usein tyytyväinen saadessaan olla kodin ainoa koira.

Terveys

Walesinterrierillä saattaa esiintyä perinnöllisiä silmäsairauksia. Silmät voidaan tutkia.

Liikunta

Walesinterrierit ovat täynnä energiaa. Ne eivät vaikuta väsyvän koskaan ja ovat aina valmiita ryntäämään seuraavaan seikkailuun. Koirat rakastavat uimista ja aina, kun lähistöllä on vettä, on syytä olla varuillaan. Jos koiran liikuntamäärä jää satunnaisen kerran totuttua vähäisemmäksi, se sopeutuu tilanteeseen hyvin. Täysikasvuinen koira tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa joka päivä, mutta on aina valmis suurempiinkin määriin!

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Walesinterrierin turkki tulee nyppiä kaksi tai kolme kertaa vuodessa. Se harjataan kaksi tai kolme kertaa viikossa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.