Weimarinseisoja

Weimaraner (Short/smooth coat)

Weimarinseisojan sileä ja lyhyt turkki hohtaa hopeanharmaana, ja koiran ulkomuoto jää varmasti mieleen. Koira on korkein metsästyskoirien ryhmästä, ja sen hienostunut olemus huokuu nopeutta, kestävyyttä ja sitkeyttä. Koiraa on kahta muunnosta, lyhyt- ja pitkäkarvaista, joista jälkimmäinen on harvinaisempi. Weimarinseisojan yleisin väritys on hopeanharmaa, joskus nähdään myös hiiren- tai kauriinharmaan sävyjä. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 59–70 cm ja se painaa noin 30–40 kg, kun taas nartun säkä on noin 57–65 cm ja paino noin 25–35 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin tai kahden päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Weimarinseisoja nähtiin Van Dyken maalauksessa jo 1600-luvun alkupuolella. Sen uskotaan polveutuvan samankaltaisesta kannasta kuin lyhytkarvaisen saksanseiojan, johon on risteytetty varhaisessa vaiheessa vihikoiraa sekä erilaisia saksalaisia vihikoirarotuja. Rotu on saanut nimensä Karl Augustin, Weimarin suuriruhtinaan hovista. Koiria käytetiin aikoinaan metsästämään suurriistaa, kuten susia, ilveksiä, kauriita, villikissoja, karhuja ja niin edelleen. Kun suurriista katosi Euroopasta 1800-luvun loppuun mennessä, weimarinseisojista tuli harvinaisia. Tarkalla kasvatustyöllä niistä kuitenkin jalostettiin pienriistan metsästäjiä ja lintukoiria.

Luonne

Weimarinseisojat ovat monikäyttöisiä koiria, jotka rakastavat myös perhe-elämää. Ne ovat ystävällisiä ja energisiä koiria ja tarkkaavaisuutensa ansiosta erinomaisia vahtikoiria. Ne ovat hyvin voimakasluonteisia, joten ensimmäiseksi koiraksi ne eivät ole paras mahdollinen vaihtoehto. Kokenut koiranomistaja, joka pystyy sosiaalistamaan ja kouluttamaan pennun ja tarjoamaan sille riittävästi liikuntaa, saa siitä kuitenkin erittäin palkitsevan ystävän.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy toisinaan lonkkanivelen kehityshäiriöitä (lonkkadysplasia, joka saattaa johtaa liikuntakyvyn heikkenemiseen), ja lonkat tulee tutkia ennen jalostusta. Suuret rodut ovat usein alttiita tietyille luuston häiriöille, sydänsairauksille ja vatsalaukun kiertymälle.

Liikunta

Weimarinseisoja tarvitsee säännöllisesti pitkän kävelylenkin pysyäkseen kotioloissa rauhallisena. Jos koira ei saa riittävästi liikuntaa, se saattaa ryhtyä tuhoamaan paikkoja ja tulla erittäin onnettomaksi. Rotu rakastaa uimista ja noutamista, ja molemmat näistä puuhista antavat aktiiviselle mielelle virikkeitä. Täysikasvuiselle weimarinseisojalle suositellaan yli kahta tuntia liikuntaa päivässä ja lisäksi se tarvitsee koulutusta.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Weimarinseisojilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Lyhytkarvainen weimarinseisoja on erittäin helppo pitää siistinä, eikä sen turkki tarvitse juuri hoitoa. Vaikka se olisi rämpinyt mutaisimman pellon läpi, tuntuu siltä kuin lika irtoaisi siitä lähes itsestään, eikä omistajalle jää muuta kuin turkin kiillotus. Harvinaisemman pitkäkarvaisen muunnoksen 2,5-5 cm pitkä turkki hapsutuksineen tarvitsee enemmän hoitoa. Se pitää harjata ja kammata säännöllisesti. Koiran korvat on tarkastettava säännöllisesti, jotta niihin ei pääse kehittymään tulehduksia.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.