Welsh corgi cardigan

Welsh Corgi (Cardigan) (Medium/long coat)

Welsh corgi cardigan on matala, vanttera koira, jolla on lyhyet jalat. Koiran suora, keskipitkä tai lyhyt turkki on vedenkestävä. Niillä on kettumainen häntäpuuhka, ja myös pää muistuttaa hieman kettua. Koira on huomattavasti korkeuttaan pidempi. Turkista on useita eri värimuunnoksia (lisätietoja saat rotumääritelmästä). Täysikasvuinen cardiganin ihannesäkäkorkeus on 30 cm, ja se painaa noin 15-18 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Cardigan welsh corgista kertovien merkintöjen mukaan rotua on ollut Isossa-Britanniassa jo noin vuonna 1200 eaa. Niiden uskotaan saapuneen Walesiin kelttien mukana, ja ne ovat erittäin suosittuja karjakoiria. Cardigan- ja pembroke-corgit tunnustetiin omiksi roduikseen Isossa-Britanniassa vuonna 1934.

Luonne

Cardigan corgi on energinen pieni koira, joka tarvitsee ulkoilmaelämästä nauttivan perheen. Koiralla on edelleen esivanhempiensa karjanajovaistot tallella, joten se kaipaa jatkuvaa puuhaa. Niillä on myös taipumusta näykkiä nilkkoja ja jahdata jalkoja. Rotu on kuitenkin tottelevainen ja uskollinen perheelleen. Aina valpas koira on erinomainen vahti myös kotioloissa.

Terveys

Welsh corgi cardigan on yleisesti ottaen erittäin terve rotu. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy kuitenkin toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasiaa, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Koiran rakenne altistaa sen myös välilevyrappeumalle.

Liikunta

Lyhyistä jaloistaan huolimatta welsh corgit tarvitsevat liikuntaa vähintään tunnin päivässä. Ne ovat kuitenkin melko sopeutuvaisia perheen elämäntyyliin, ja vähempikin määrä riittää.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Cardigan corgin turkki on lyhyt tai keskipitkä ja vettähylkivä ja siihen kuuluu tiivis alusvilla. Koiran turkinhoito ei ole työlästä: noin kaksi kertaa viikossa riittää irtokarvojen poistamiseen. Jos koira on likaantunut ulkona mudassa, lika on helppo puhdistaa sen kuivuttua.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.