Whippet

Whippet

Whippet on hoikka, lihaksikas, urheilullinen koira. Siinä yhdistyvät lihaksikas voima ja aistikas eleganssi, ja koira on kehitetty nopeutensa takia sekä työkäyttöön. Koiran turkki on ohut ja lyhyt, ja siitä on useita värejä ja väriyhdistelmiä. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 47–51 cm, nartun 44–47 cm. Paino vaihtelee 12,5 ja 13,5 kg:n välillä.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Whippet kehitettiin 1800-luvun loppupuolella useista urheilu-, vintti- ja metsästyskoirista, ja risteytyksessä oli muun muassa pienikokoista englanninvinttikoiraa. Koira jalostettiin juoksemaan ja sen kyky saavuttaa jopa yli 55 km/h:n nopeus teki siitä erinomaisen kilpajuoksijan. Koillis-Englannin kaivostyöläiset, jotka olivat innokkaita vinttikoirakilpailujen faneja, ihastuivat rotuun. He käyttivät koiria myös metsästystarkoituksiin, sille se pystyi pyydystämään jäniksiä ja kaniineja. Whippetiä kutsuttiin myös näykkijäksi, sillä se pystyi tappamaan rottia ja kaneja vain terävällä näykkäisyllä. Vaikka sitä käytetään edelleen työ- ja juoksukoirana, sen tärkein tehtävä nykyään on olla seurakoira.

Luonne

Whippet on lempeä, kärsivällinen, suvaitsevainen ja sydämellinen koira. Ne ovat kilpailuhenkisiä kilparadalla, mutta kotioloissa koira on sopeutuvainen ja hiljainen. Ne voivat kuitenkin olla myös hermostuneita ja tarvitsevat omistajaltaan ymmärrystä. Ne suhtautuvat rakkaudella perheeseensä, ja oikeassa kodissa ne ovat palkitsevia seuralaisia.

Terveys

Whippet on pääosin terve koirarotu, eikä sillä ole suurempia rodulle tyypillisiä terveysongelmia.

Liikunta

Whippet kykenee erittäin nopeaan, lyhyeen spurttiin, mutta se jaksaa viettää myös koko päivän harjoitellen. Ne kävelevät tai hölkkäävät mielellään omistajansa seurana, ja vaikka ne tarvitsevat liikuntaa päivittäin, ne eivät ole kuitenkaan ylivaativia. Koira tarvitsee täysikasvuisena noin tunnin liikuntaa päivässä.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Whippetit hyötyvät säännöllisistä hoitotoimista, mutta sen kanssa täytyy käyttää pehmeää sukaa ja varovaisia otteita, sillä koiralla on erittäin herkkä ja ohut turkki ja iho. Jos koiraa pestään sampoolla, siinä ei saa olla voimakkaita ainesosia, koska herkkä iho saattaa reagoida niihin.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.