Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Koira kuuntelee omistajan kitaransoittoa

Musiikki ja äänet rauhoittavat ahdistuneita koiria

5 minuuttia lukuaikaa

Hyvä musiikki voi parantaa kenen tahansa mielialaa, myös koirakavereidesi! Jotkut sävelet saattavat kannustaa meitä laittamaan tanssikengät jalkaan, kun taas toisilla on suorastaan voima nukuttaa meidät. Musiikissa on kuitenkin muutakin - jos koirasi kokee usein ahdistusta ja osoittaa merkkejä stressistä, koirille suunnatun rentouttavan musiikin soittaminen voi olla hyvä vaihtoehto, kun yrität saada sen rauhoittumaan.

Kuten useimmat koiranomistajat, pelkäät luultavasti ajatusta siitä, että karvakaverisi joutuu käymään läpi kovia ja stressaavia ääniä, kuten ukkosta tai ilotulituksia. Vaikka ajatus rauhoittavan musiikin käyttämisestä koirien stressin ja ahdistuksen torjumiseen saattaa olla epätavanomainen, tutkimukset ovat osoittaneet, että musiikilla voi olla myönteinen vaikutus koiran käyttäytymiseen. Lue lisää siitä, miten voit auttaa koiraasi navigoimaan stressaavia kokemuksia ja minkälaiset äänet ja musiikki ovat parhaita rauhoittamaan niitä.

Nauttivatko koirat rauhoittavasta musiikista?

Ehdottomasti! Koirat, kuten ihmisetkin, tuntevat vetoa erilaisiin äänimalleihin, tempoihin ja rytmeihin. Vaikka ne eivät pysty havaitsemaan tiettyjä säveliä rajallisen kuuloalueensa vuoksi, ne nauttivat äänistä ja reagoivat niihin riippumatta siitä, ovatko ne pentuja vai täysikasvuisia koiria. Itse asiassa koirille on luotu jonkin verran musiikkia, jonka on tarkoitus tarjota heille mukavuutta ahdistuneissa tilanteissa.

Minkälainen musiikki on parasta rauhoittamaan koiria?

Tämä riippuu usein koiran mieltymyksistä, mutta tärkeimmät huomioitavat asiat koirille musiikin valinnassa ovat tempo, sävyjen yksinkertaisuus, säännöllisten rytmien käyttö ja nuottien pituus. Koiran mieltymykset viittaavat klassiseen musiikkiin, jolla on rauhoittava vaikutus ja jonka on osoitettu vähentävän merkittävästi stressiä.

Klassinen musiikki ei kuitenkaan ole ainoa asia, jolla voi olla rauhoittava vaikutus koirallesi. Saattaa yllättää, että myös reggae ja soft rock ovat karvakavereidemme suosikkeja, niin epätodennäköiseltä kuin se kuulostaakin! Itse asiassa ne näyttävät pitävän näistä kahdesta genrestä enemmän kuin klassisesta musiikista. Seuraavan kerran, kun koirasi kaipaa rentoutumista, laita siis Bob Marley, Phil Collins tai Fleetwood Mac soimaan ja nauti rentoutumisesta!

Mozartin tai Bob Marleyn lisäksi koirien rentouttavaan musiikkiin voi kuulua myös taustaääniä, kuten luonnon ääniä. Mitä rauhallisempi ääni, sitä rauhoittavampi vaikutus.

Milloin koiralle tulisi soittaa rentouttavaa musiikkia?

On olemassa useita skenaarioita, joissa karvainen ystäväsi voisi hyötyä rauhoittavasta musiikista. Tässä on vain muutamia tilanteita, jotka voivat aiheuttaa heille stressiä ja ahdistusta:

  • Heidät tuodaan uuteen kotiin - joko uutena lemmikkinä tai kotia vaihtaessa. Tuntematon ympäristö on jotain, joka vie aikaa tottua ja voikin aiheuttaa useimmille lemmikeille ahdistusta.
  • Kovat äänet, kuten ilotulitteet tai ukkonen.
  • Kun he kärsivät eroahdistuksesta. Koirat, erityisesti erittäin sosiaaliset rodut, muodostavat yleensä läheisen siteen omistajiinsa, joten jos ne jätetään yksin pitkäksi aikaa, ne voivat ahdistua.
  • Matkalla — joko autolla, lentokoneella tai veneellä. Matkustaminen on asia, mitä useimmat lemmikit eivät koe mukavaksi. Heidän on vaikea pysyä samassa paikassa liikkumatta ja tutkimatta, ja tämä pahenee, kun he eivät ole kovin tietoisia paikasta, jossa he ovat.
  • Sosiaalisen ahdistuksen aikana. Kaikki koirat eivät ole sosiaalisia, ja jotkin koirat voivat tulla hyvin ahdistuneiksi tavatessaan uusia lemmikkejä tai ihmisiä. Esittelemällä ne uusille ihmisille ja eläimille mukavan reggae-musiikin säestyksellä taustalla voi auttaa nostamaan niiden mielialaa ja tarjota rentouttavan ympäristön kaikille osapuolille.
  • Kun käyt eläinlääkärissä. Useimmat lemmikit inhoavat eläinlääkäriin menemistä, mutta ehkä niiden tutkimukset voisivat olla hieman miellyttävämpiä, jos niihin liittyisi koirille rentouttavaa musiikkia.

Miten esittelen lemmikkini musiikille?

Koirasi tutustuttaminen musiikkiin tulisi tehdä vähitellen ja huolellisesti: et halua niitä enemmän stressaantuneemmiksi kuin ne jo ovat. Seuraa näitä ohjeita tehdäksesi lemmikistäsi musiikillisen asiantuntijan, joka osaa rentoutua:

  1.  Aloita soittamalla rentouttavia kappaleita kotona, jossa he tuntevat olonsa mukavaksi. Se voi tapahtua mihin vuorokaudenaikaan tahansa, kunhan he eivät ole tekemisissä muiden toimintojen, kuten syömisen, kanssa, mikä saattaisi johtaa siihen, että he eivät kiinnitä huomiota. 
  2. Tarkkaile heidän reaktioitaan eri musiikkityylejä soittaessasi, jotta näet, mitkä musiikkityylit tuntuvat heistä houkuttelevimmilta. Jos he siirtyvät poispäin musiikista, se on selvä merkki siitä, että sinun pitäisi jättää kyseinen kappale väliin. 
  3. Vaikka me ihmiset yleensä nautimme musiikista enemmän, jos se on äänekästä, koirat saattavat stressaantua kovasta musiikista, joten äänenvoimakkuus tulisi pitää matalana tai korkeintaan kohtuullisena. 
  4. Kuunnelkaa musiikkia, kun olette yhdessä kotona. Jos soitat musiikkia vain silloin, kun lemmikkisi on yksin, se saattaa oppia yhdistämään sen poissaoloosi ja ahdistua. 

Kaiken kaikkiaan pidä mielessä, että rutiini on avainasemassa, kun yrität saada koirasi tutustumaan musiikkiin. Tulosten näkyminen saattaa viedä aikaa, joten on tärkeää olla kärsivällinen, kun koiraa yritetään saada selviytymään paremmin stressaavista tilanteista rauhoittavan musiikin avulla.  
 
Musiikki voi olla tehokas väline stressin voittamisessa, ja se voi olla myös hieno tapa luoda yhteyksiä nelijalkaiseen ystävääsi. Ole kuitenkin valmis ottamaan selvää, onko teillä sama musiikkimaku vai tarvitsetko melua vaimentavat kuulokkeet seuraavan kerran, kun koirasi on musiikkitunnelmissa!

Jos haluat tietää lisää tapoja auttaa koiraasi, kun he tuntevat olonsa hieman alakuloiseksi tai stressaantuneeksi, tutustu artikkeliimme siitä, miten auttaa pelokasta koiraa seuraavaksi.