Pitäisikö minun hankkia kissa vai koira?

Kansamme rakastaa lemmikkejä, ja syystä! Kissat ja koirat tarjoavat ehdotonta rakkautta, kiintymystä ja ystävyyttä. Lisäksi niillä on lukuisia terapeuttisia hyötyjä, kuten parantunut yleiskunto ja hyvinvointi. Kukapa ei haluaisi pitkän päivän päätteeksi käpertyä pörröisen ystävän kainaloon?
Kannattaako minun hankkia kissa vai koira?
Kannattaako minun hankkia kissa vai koira?
Kannattaako minun hankkia kissa vai koira?

Kissan ja koiran välillä valitseminen voi olla vaikeaa, mutta yleensä ottaen koirat vaativat enemmän huomiota, kun taas kissat ovat itsenäisempiä. Jos kuitenkin haluat halia karvakaverisi kanssa – etkä ainoastaan silloin, kun se sattuu sopimaan kissallesi – koira voi olla sinulle oikea vaihtoehto.

Lemmikinomistajien kolesterolitasot ja verenpaine ovat alhaisempia, eivätkä lemmikinomistajat kärsi yhtä todennäköisesti stressistä, masennuksesta ja ahdistuksesta. Yhdysvaltain terveysministeriön tutkimuksessa on jopa todettu, että lemmikin omistaminen voi parantaa merkittävästi henkilön mahdollisuuksia selvitä sydänkohtauksesta. Brittitutkimuksessa puolestaan todettiin, että lemmikinomistajat käsittelevät stressiä ja menetyksiä paremmin kuin ihmiset, joilla ei ole lemmikkiä. Lemmikin omistamisesta on siis muutakin hyötyä kuin halit!

Asiat, jotka tulee ottaa huomioon kissaa tai koiraa valittaessa

Oletko kissa- vai koiraihminen? Useimmat ihmiset tietävät jo, kumman eläimen haluavat. Tämä voi johtua siitä, että on varttunut tiettyjen eläinten parissa ja näin ollen tottunut niihin, tai siitä, että yksinkertaisesti tuntee suurempaa yhteyttä joko kissoihin tai koiriin. Kun valitset näiden kahden eläimen väliltä, sinun tulisi kuitenkin ottaa huomioon monta muutakin asiaa kuin se, kummasta pidät enemmän.

Kissoilla ja koirilla on erilaiset tarpeet ja luonteenpiirteensä, joten elämäntyylisi vaikuttaa päätökseesi vähintään yhtä paljon kuin se, kummasta eläimestä pidät enemmän. Kyse ei ole niinkään koirien ja kissojen vastakkainasettelusta, vaan siitä, mikä eläin sopii elämäntyyliisi parhaiten. Sinun tulee ottaa huomioon oma aktiivisuustasosi, kodissasi oleva tila, se, onko sinulla lapsia, sekä se, kuinka paljon sinulla on aikaa lemmikillesi.

Myös saatavilla olevien rotujen määrä voi vaikeuttaa päätöstä entisestään. Esimerkiksi chihuahuan omistaminen on hyvin erilaista kuin tanskandoggin omistaminen! Etkö ole varma siitä, mikä rotu sopisi sinulle? Koira- ja kissarotukirjastoistamme löydät lisää tietoa eri kissa- ja koiraroduista. Kannattaa harkita myös risteytyksen tai sekarotuisen koiran tai maatiaiskissan (sekarotuinen) hankkimista eläinkodista.

Pitäisikö minun hankkia kissa vai koira?

Kissoilla ja koirilla on erilaiset tarpeet ja luonteenpiirteensä, joten elämäntyylisi vaikuttaa päätökseesi vähintään yhtä paljon kuin se, kummasta eläimestä pidät enemmän.

Selkeitä merkkejä siitä, että koirat ovat sinun juttusi

Koira, jota talutetaan

Jos olet energinen ”ulkoilmatyyppi”, joka pitää aktiivisesta elämäntyylistä, koira voi olla sinulle oikea valinta. Koirat kaipaavat paljon virikkeitä, raitista ilmaa ja säännöllisiä kävelylenkkejä, joten ne sopivat ihmisille, joilla on oma piha, jotka asuvat maaseudulla tai jotka pääsevät helposti puistoihin ja muille avoimille alueille.

Hyvin koulutetun koiran voi ottaa mukaan matkalle, jossa se voi nauttia ulkoilusta ja matkustelusta. Toisin kuin kissat, koirat eivät yleensä viihdy yksin, joten niitä ei pitäisi jättää yksin koko päiväksi. Jos teet pitkää työpäivää tai sinulla on erityisen vaativa työ, harkitse tarkkaan, voitko antaa koiralle tarpeeksi sen ansaitsemaa huomiota. Jos päätät hankkia koiran, sinun tulee myös järjestää aikaa sen kouluttamiselle ja turkinhoidolle.

Saatavilla on paljon erilaisia koirarotuja, joiden koot, muodot, luonteenpiirteet ja karvaisuus vaihtelevat. Ota siis nämäkin yksilölliset erot huomioon, jos harkitset koiran hankkimista. Jos sinulla on tarjota koiralle tarpeeksi tilaa ja aikaa, sinut palkitaan empaattisella, leikkisällä, suojelunhaluisella ja uskollisella lemmikillä, josta saat elinikäisen kumppanin.

Selkeitä merkkejä siitä, että kissat ovat sinun juttusi

Kissat eivät ole yhtä rajattoman energisiä kuin koirat, mutta ne ovat yleensä itsenäisempiä ja rakastavia, helliä, rentouttavia ja viihdyttäviä lemmikkejä.

Ikkunalaudalla oleva kissa, jota silitetään

Etkö vieläkään osaa päättää kissan ja koiran välillä?

Monet pitävät kissoista ja koirista yhtä paljon. Oikeissa olosuhteissa kissat ja koirat voivat tulla oikein hyvin toimeen samassa taloudessa, jos niille antaa tarpeeksi aikaa tutustua toisiinsa.

Jos kaipaat lisätietoja siitä, miten uuden lemmikin voi esitellä vanhoille lemmikeille, tutustu oppaisiimme, joissa kerrotaan, kuinka koira tai kissa esitellään muille lemmikeille. Jos et kerta kaikkiaan pysty päättämään kissan ja koiran välillä ja pystyt tarjoamaan molemmille hyvän kodin, yhdessä varttuneet koiran- ja kissanpennut tottuvat toisiinsa yleensä nopeasti. Niistä voi tulla jopa parhaita ystäviä!