Kissan hankkiminen

Uuden kissan hankkiminen on jännittävä päätös, mutta se voi myös herättää paljon kysymyksiä. Mistä rodusta saattaisit esimerkiksi pitää? Kestäisitkö vilkkaan kissanpennun asettamat haasteet vai sopisiko rauhallinen seniorikissa paremmin elämäntyyliisi?
Kissan hankkiminen | Lue vinkkimme ennen hankintaa
Kissan hankkiminen | Lue vinkkimme ennen hankintaa
Kissan hankkiminen | Lue vinkkimme ennen hankintaa

Turvallisuus sisätiloissa

Kun olet hankkimassa uutta kissaa, nämä asiat kannattaa miettiä huolellisesti läpi. Kun vastaukset ovat selvillä, voit valmistautua halien ja hauskanpidon värittämään tulevaisuuteen karvakaverisi kanssa.

Mistä siis kannattaa aloittaa ja mitä kissamaiselta perheenlisäykseltä voi oikein odottaa?

Miksi kissat ovat täydellisiä kumppaneita

Kissa, jonka päätä omistaja rapsuttaa

Asiasta ei ole epäselvyyttä: kissat ovat loistavia lemmikkejä. Mikä tuntuisikaan paremmalta rankan päivän päätteeksi kuin kuulla rakastavan karvapallon tyytyväinen kehräys kotiin palatessasi?

Tutkimusten mukaan lemmikinomistajat ovat keskimäärin terveempiä ja onnellisempia kuin ihmiset, joilla ei ole lemmikkejä. Muista kuitenkin, että kissan hankkiminen tuo mukanaan suuren vastuun ja elinikäisen sitoumuksen. Kun olet valmis sitoutumaan lemmikkiin, kissan omistamisella on lukuisia hyötyjä, joita odottaa:

  • Kissan omistamisen on todistettu lievittävän stressiä.
  • Kissanomistajilla on keskimäärin alhaisempi verenpaine kuin ihmisillä, joilla ei ole lemmikkejä.
  • Immuunipuolustuksesi vahvistuu ja toivut sairauksista nopeammin kuin ihmiset, joilla ei ole lemmikkejä.
  • Kissojen kanssa varttuvat lapset sairastelevat vähemmän kuin lapset, joilla ei ole lemmikkejä.
  • Kissat ovat hyvin rakastavia ja persoonallisia, mutta ne myös arvostavat itsenäisyyttä. Ne siis saattavat olla hieman vähemmän vaativia kuin muut lemmikit.
  • Kissat voivat auttaa ihmisiä toipumaan nopeammin emotionaalisista traumoista, kuten kuolemantapauksista.

Kissan omistamisessa on monia hyötyjä, mutta kissa on syytä valita huolella, jotta sinä ja pörröinen ystäväsi sovitte varmasti yhteen. Se, millaisen kissan valitset, riippuu elämäntyylistäsi ja henkilökohtaisista mieltymyksistäsi. Saatat esimerkiksi haluta vanhemman kissan, jonka kanssa käpertyä sohvalle, tai tietyn rotuisen kissan, jonka kasvattaa pennusta asti.

PerCare-asiantuntijamme suosittelevat ottamaan muutaman asian huomioon ennen kissan hankkimista.

Minkä rotuinen kissa minun kannattaisi hankkia?

Kissan hankkiminen | Lue vinkkimme ennen hankintaa

Pohjoismaissa on monia tunnustettuja kissarotuja, joten sinulla on paljon valinnanvaraa kissaa ostaessasi.

Rotukissanpennun tai -kissan ostamisen suurin etu on siinä, että tiedät ainakin jossakin määrin, mitä lemmikiltäsi voi odottaa. Puhdasrotuinen siamilainen on esimerkiksi todennäköisesti äänekäs, ovela ja huomionkipeä. Rotukissanpentua ostaessasi tiedät myös, minkä kokoinen kissastasi kasvaa, kuinka pitkä sen turkista tulee ja millaisia terveysongelmia kyseisellä rodulla voi olla.

Lisätietoja kissaroduista ja kissan valitsemisesta löytyy rotuvalitsimestamme.

Kissan hankkiminen | Lue vinkkimme ennen hankintaa

Näillä myös maatiaiskissoina tunnetuilla kissoilla ei ole rotukissataustaa. Yleensä nämä kissat jaotellaan ”lyhytkarvaisiin kotikissoihin” ja ”pitkäkarvaisiin kotikissoihin”.

Jos harkitset sekarotuisen kissan hankkimista, muista, ettet saa tietää tarkalleen, millainen kissasta kasvaa, sillä kissan DNA:sta ei ole juurikaan tietoa. Tämä voi esimerkiksi tarkoittaa sitä, että kissastasi varttuu odotettua ilkikurisempi tai että sen turkin väritys muuttuu. Toisin kuin koirat, kissojen koot tai muodot eivät onneksi vaihtele merkittävästi, joten kissan kasvun ei pitäisi tuoda mukanaan liian suuria yllätyksiä!

Maatiaiskissat ovat usein terveempiä kuin rotukissat, sillä niiden geenipooli on suurempi ja synnynnäisiä geneettisiä ongelmia on vähemmän. Myös niiden kissamaiset luonteet voivat olla tasapainoisempia ja pehmeämpiä! Lisäksi sekarotuiset kissanpennut ja kissat ovat yleensä halvempia ja helpompia löytää.

Pitäisikö minun hankkia aikuinenkissa vai kissanpentu?

kissanpennut

Kissaa hankkiessa voi olla vaikea vastustaa kissanpentuja. Ne ovat suloisia ja leikkisiä, ja niistä voi alusta asti kasvattaa juuri sellaisen lemmikin kuin itse haluaa. Ne kuitenkin vaativat myös paljon huomiota, joten sinun tulee pysyä valppaana etenkin silloin, kun ne ovat ilkikurisella tuulella! Oletko valmis käyttämään aikaa ja energiaa kissanpennun tarpeista huolehtimiseen? Jos harkitset kissanpennun hankkimista, ota seuraavat asiat huomioon.

Kun valitset kissanpentua pentueesta, valitse pentu, joka reagoi kosketukseesi tai ääneesi sekä sisaruksiinsa positiivisesti, mutta ei aggressiivisesti. Pennusta, joka pyrkii pois ryhmästä eikä koskaan halua lähestyä sinua, varttuu todennäköisemmin arka kissa, joka ei pidä ihmisen käsittelystä. Jatkuvasti purevasta ja raapivasta kissanpennusta puolestaan voi kasvaa varsin rajusti leikkivä aikuinen.

Kun valitset kissanpentua, tarkista, että pentu näyttää terveeltä. Silmien kuuluu olla kirkkaat, korvien puhtaat vahasta, kynsien sileät ja turkin kiiltävä ja paksu (rodusta riippuen), ilman merkkejä kirpuista. Jos ostat pennun kasvattajalta, tämä on voinut jo käyttää pennun eläinlääkärin tutkittavana varmistaakseen, että pentu on terve. Mikäli näin ei ole tehty, kysy, voitko käyttää pennun eläinlääkärillä ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä.

Jos omistat ennestään vähintään yhden kissan, kissanpennun hankkiminen voi aiheuttaa vähemmän konflikteja kuin aikuisen kissan hankkiminen. Jos sinulla ei vielä ole kissaa, mutta suunnitelmissasi on hankkia useampia, kahden tai useamman pennun hankkiminen samanaikaisesti tarkoittaa, että ne varttuvat yhdessä, jolloin niiden pitäisi tulla hyvin toimeen keskenään! Lue oppaastamme tarkemmin, kuinka esittelet kissasi muille lemmikeille.

Myös aikuiset kissat voivat olla leikkisiä ja hyvin rakastavia, mutta muista, että niillä voi olla jonkin verran tunneperäistä painolastia etenkin, jos niiden elämän alkupuolisko on ollut vaikea. Olivatpa kissasi kokemukset millaisia tahansa, sen luonne on jo muovautunut hyvin pitkälti ennen sinun tapaamistasi. Voit pyytää lisätietoja kissan aiemmalta omistajalta tai eläinkodista, jotta tiedät, mitä odottaa kissaltasi, ja jotta osaat auttaa kissaasi sopeutumaan. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi hiekkalaatikkokäyttäytyminen, lempiruoat ja luonne.

Ongelmat, kuten virtsaaminen kiellettyihin paikkoihin tai aggressiivisuus erityisesti muita kissoja kohtaan, ovat vähemmän todennäköisiä vanhempien kissojen kohdalla! Myös seniorikissat ovat mukavia halikavereita, sillä niillä on vähemmän energiaa kuin kissanpennuilla. Ne siis torkkuvat mielellään sylissäsi.

Moni aikuinen ja seniorikissa etsii uutta rakastavaa kotia. Mikäli harkitset antavasi uuden kodin löytökissalle, lisätietoja löytyy kissan adoptoimista käsittelevästä oppaastamme.

Kissan hankkiminen | Lue vinkkimme ennen hankintaa

Huolehdi siitä, että kissasi on leikattu. Jotkut sanovat, että naaraskissat ovat rakastavampia ja uroskissat itsenäisempiä, mutta saatat silti saada itsellesi hellyydenkipeän mammanpojan tai itsenäisen naaraan. Kun valitset itsellesi kissaa ja mietit sen sukupuolta, muista seuraavat näppärät vinkit:

Uroskissat ovat yleensä hieman suurempia kuin naaraskissat.

Leikkaamattomat kollikissat lähtevät todennäköisemmin omille retkilleen, jolloin ne ovat suuremmassa vaarassa joutua tappeluun kohtaamiensa kissojen kanssa tai jäädä auton alle.

Leikkaamattomat poikakissat myös merkkaavat reviiriään virtsalla leikattuja kissoja todennäköisemmin.

Kiima-aikaan leikkaamattomat naaraskissat voivat olla hyvin äänekkäitä, ja niitä voi olla vaikea saada pysymään sisätiloissa. Kissat voivat tulla tiineeksi jo viiden kuukauden ikäisinä, joten kissanpentusi voi saada omia pentuja hyvinkin pian!

Eläinkodeista haetut kissat on yleensä leikattu valmiiksi, mutta asia kannattaa varmistaa eläinkodin työntekijöiltä. Mikäli kaipaat lisätietoa kissojen sterilisoinnista tai kastroinnista, tutustu UKK-sivuumme.

Jos sinulla on kissoja jo valmiiksi, niiden sukupuoli voi vaikuttaa siihen, kumpi uuden kissan kannattaisi olla. Jos sinulla on sosiaalinen (leikattu) uroskissa, paras valinta sille ja sinulle voisi olla nuori (leikattu) naaraskissa.

Naaraskissan sterilisointi maksaa yleensä enemmän kuin uroskissan kastrointi. Hinta on entistä kalliimpi, jos kissa on jo tiineenä. Useimmat adoptiojärjestöt leikkauttavat kissansa ennen niiden asettamista adoptoitaviksi.

Päädyitpä millaiseen perheellesi parhaiten sopivaan ratkaisuun tahansa, edessäsi on paljon jännittäviä aikoja, kun pääset luomaan muistoja yhdessä uuden nelijalkaisen ystäväsi kanssa! Lue oppaastamme, miten teet kodistasi kissaystävällisen ja saat kissasi kotiutumaan mahdollisimman nopeasti.