Mitä tehdä, jos koira katoaa

Jokaisen koiranomistajan pahin painajainen on, että yhtenä hetkenä koira on vieressä, ja seuraavana se on kadonnut. Jo koiran katoaminen itsessään stressaa ja huolestuttaa, mutta lisäksi siihen liittyy huoli siitä, että koira on peloissaan tai loukkaantunut.
Mitä tehdä jos koirasi katoaa? | Katso neuvot & vinkit
Mitä tehdä jos koirasi katoaa? | Katso neuvot & vinkit
Mitä tehdä jos koirasi katoaa? | Katso neuvot & vinkit

Hyvä uutinen on, että koiran löytämiseksi voi tehdä paljonkin.

Siellä koti, missä sydän

Dog on sofa

Jos koira katoaa kotoa, se ei ole todennäköisesti lähtenyt kovin kauas. Ohi kulkenut kissa varasti koiran huomion, se on innostunut lähtemään omille teilleen etsimään ruokaa tai yksinkertaisesti vain eksynyt. Koira on myös voinut säikähtää kovaa ääntä tai ukkosenjyrähdystä ja etsinyt turvaa naapurin pihalta tai autotallista.

Jos koira on kadonnut naapurustossa, kannattaa käyttää ainakin 15-30 minuuttia huudellen ja vihellellen koiran perään. Yritä kuulostaa iloiselta! Pidä tuttua ääntä, kuten koputa haarukalla ruokapurkkia tai ravistele namilaatikkoa. Pysähdy kuuntelemaan ääniä, kun kävelet ympäriinsä ja kiinnitä huomiota erityisesti ulkorakennuksiin, joihin koira on voinut jäädä jumiin tai lukkojen taakse. Maaseudulla kannattaa tarkastaa kanin- ja ketunkolot ja pyytää maanviljelijää tarkastamaan ulkorakennuksensa.

Jos koira katoaa lenkillä, kannattaa myös jäädä huutelemaan ja viheltelemään sen perään. Jos reitti on tuttu, käy paikoissa, joista tiedät koira pitävän, esimerkiksi tietyllä lammella tai puiston kahvilassa. Jotkut koirat ovat erittäin taitavia löytämään tiensä takaisin autolle, joten kannattaa käydä myös paikassa, johon jätit auton. Muista koiranulkoiluttajista on usein paljon apua, sillä he ovat yleensä koiraihmisiä, ja heidän koiransa saattavat olla sinun koirasi kavereita. Anna heille puhelinnumerosi ja pyydä ottamaan yhteyttä, jos he näkevät vapaana kulkevan koiran.

Jos koira säntää takaisin luoksesi, sitä kannatta tervehtiä lämpimästi. Vaikka olisit kuinka hermostunut ja huolestunut, muista että koiraa pitää kehua, ei rangaista, siitä että se tulee takaisin.

Avun pyytäminen

Jos olet etsinyt koiraa kaikista mahdollisista paikokista, eikä siitä näy merkkiäkään, on aika alkaa levittämään tietoa koiran katoamisesta.

  • Jos olet etsinyt koiraa kaikista mahdollisista paikokista, eikä siitä näy merkkiäkään, on aika alkaa levittämään tietoa koiran katoamisesta.
  • Ota yhteyttä poliisin ja ilmoita kadonneesta koirasta.
  • Jos koira on karannut kotoa, kerro asiasta lähinaapureille ja pyydä heitä pitämään ympäristöä silmällä.
  • Tee ilmoituksia, jotka sisältävät koiraa koskevat tärkeimmät tiedot, kuten nimen, rodun, ulkonäkökuvauksen ja, jos mahdollista, tuoreen valokuvan. Omistajan yhteystiedoista ilmoitukseen kannattaa lisätä nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.
  • Löytöpalkkion tarjoamista kannattaa harkita tarkkaan, sillä se saattaa luoda käsityksen, että koira on arvokas ja vääriin käsiin päätynyt koira saatetaan yrittää myydä. Tavallisille kunnon koiraihmisille koiran palaaminen kotiin turvallisesti on riittävän suuri palkinto.
  • Kiinnitä ja jaa ilmoituksia koiran viimeisen havaintopaikan lähialueilla, sekä omassa naapurustossasi, sillä joillain koirilla on uskomaton kyky löytää kotiin. Käy koiran katoamispaikan lähellä olevissa paikoissa, kuten kaupoissa, liiketiloissa, kahviloissa ja niin edelleen ja pyydä lupaa laittaa katoamisilmoitus esille.
  • Käy naapurusto läpi ja yritä löytää vapaaehtoisia auttamaan etsinnässä ja jakamaan ilmoituksia.
  • Kävele ja pyöräile koiran viimeisen havaintopaikan lähikatuja ja aja autolla hitaasti ympäri omaa asuinaluettasi. Näytä ilmoitusta ohikulkijoille ja pyydä heitä pitämään silmät auki karkurin varalta. Jos he haluavat auttaa, pyydä heitä laajentamaan etsintäaluetta, esimerkiksi läheisille pelloille tai metsiin. Etsijöille voi antaa mukaan herkkuja, joilla he voivat houkutella koiraa sen löydettyään.
  • Kartoita naapurustosta kaikki vapaa-ehtoiset auttamaan sinua koputtelemaan oville tai jakamaan lehtisiä.
  • Kävele tai pyöräile ylös ja alas tietä alueella, jossa koirasi on viimeeksi nähty ja aja hitaasti naapurustosi läpi. Näytä ohikulkijoille lehtistä ja pyydä heitä pitämään silmällä kadonnutta koiraasi. Jos he tarjoutuvat auttamaan, pyydä heitä laajentamaan etsintää pelloille ja metsiin. Anna heille herkkuja jos he sattuvatkin löytämään kadonneen koirasi.
Hand and paw print icon

Keneen ottaa yhteyttä

Ilmoita poliisille, että koirasi on karannut ja toimita kuvaus koirasta. Kerro, missä koira on viimeksi nähty. Kannattaa ilmoittaa karkulaisesta myös paikalliseen löytöeläintaloon.

Green computer icon

Koiravarkaudet

Koiravarkaudet ovat viime vuosina yleistyneet, vaikka rikoksena ne ovat onneksi vielä harvinaisia. Jos epäilet koiran tulleen varastetuksi, ota yhteys paikalliselle poliisiasemalle heti ja tee rikosilmoitus.

Useimmat koiraihmiset ovat valmiit auttamaan kadonneen koiran löytämisessä ja jopa täysin vieraat ihmiset tekevät paljonkin kadonneen lemmikin eteen. Sanaa kannattaa siis levittää mahdollisimman laajalle ja toivottavasti tiet eläinystäväsi kanssa kohtaavat taas pian.