Rakasta lemmikkiäsi

Purinalla uskomme, että #WeAreBetterWithPets (#LemmikinKanssaOlemmeParempia) Lue, kuinka voit osoittaa koiralle tai kissalle välittäväsi ja kuinka välillänne olevaa sidettä voi vahvistaa.
Rakasta lemmikkiäsi | #WeAreBetterWithPets
Rakasta lemmikkiäsi | #WeAreBetterWithPets
Rakasta lemmikkiäsi | #WeAreBetterWithPets

Mistä lemmikkini tietää, että rakastan sitä?

Lemmikkien tunneskaala ei vastaa täysin ihmisen tunteita, mutta varmaa on, että koirat pystyvät luomaan omistajaan välittävän tunnesiteen. Lemmikin omistaja tietää tämän kyllä, mutta saattaa silti miettiä, kuinka voisi osoittaa kissalleen tai koiralleen kiintymystään.

Koiralle voi monin tavoin osoittaa, kuinka paljon siitä välittää ja vahvistaa sidettä omistajan ja lemmikin välillä: leikkimällä, turkinhoidolla ja uusia taitoja opettelemalla.

Yhdessä liikkuminen.

Mikään ei vahvista sidettä eläimen ja omistajan välillä niin kuin energinen yhdessä tekeminen. Koiran voi viedä kävelylle molempien suosikkipaikkaan ja kissan kanssa voi leikkiä uutta leikkiä: laatuaika on listan kärjessä, kun haluat osoittaa lemmikille kiintymystäsi.

Liikunta yhdessä lemmikin kanssa on hyvä idea monestakin syystä. Tiedämme, kuinka tärkeää liikunta on terveydelle ja kuinka hyvä olo siitä tulee. Antamalla lemmikille riittävästi fyysisiä virkkeitä se saa myös terveemmän elämäntavan hyödyt. Liikkumisesta lemmikin kanssa on siis hyötyä molemmille osapuolille.

 • Rakenna kissalle tai koiralle turvallinen esterata sisätiloihin (pahvilaatikoista, putkista ja muista joka kodin tarvikkeista, joiden läpi lemmikki voi pujotella tai yli hypätä).
 • Valitse leikkejä, joissa saa paljon liikuntaa: koiralle noutoleikki, kissalle lelun jahtaaminen.
 • Vie koira kävely- tai vielä mieluummin juoksulenkille.
 • Jos haluat haastetta koirasi kanssa, kannattaa kokeilla koiralle sopivaa urheilulajia.
A girl and dog walking on the beach together.

Lemmikin turkinhoito

A young man holding a cat in his arms whilst grooming it.

Harva asia kertoo selvemmin, että ”rakastan koiraani” tai ”rakastan kissaani” kuin sen varmistaminen, että eläimen turkki on aina kunnossa. Turkinhoito saa eläimen näyttämään kauniilta ja terveeltä, mutta itse prosessi on mahtava tapa osoittaa lemmikille rakkautta.

Sekä sinä että kissasi tai koirasi hyödytte yhdessä ajasta, jonka vietätte yhdessä lemmikin turkkia harjaten. Käytä tilaisuus hyväksesi ja anna eläimen olla huomion keskipisteenä: silitä, hiero vatsa tai rapsuta korvan takaa, ja palkitse hyvä käytös terveellisellä herkkupalalla.

Jotkut kissat ja koirat sietävä turkinhoitoa toisia paremmin, joten älä pakota niitä harjattavaksi pidemmäksi aikaa, kuin ne vapaaehtoisesti suostuvat. Useimmat lemmikit ovat kuitenkin mielellään huomion keskipisteenä, vaikka saisivatkin vain hyvän tekosyyn istua lämpimässä sylissäsi. Turkinhoito on mahtava tapa vahvistaa välistänne sidettä ja tekee teitä läheisempiä, ja se myös edistää lemmikin terveyttä (voit tehdä samalla yksinkertaisen tarkastuksen, että lemmikillä on kaikki hyvin).

Uusien taitojen opettaminen

Lemmikkiin sijoitettu aika on mainio tapa osoittaa, kuinka paljon siitä välittää. Se on myös mahtava tapa viettää laatuaikaa yhdessä. Se auttaa pitämään mielen terävänä, on mainiota ajanvietettä (erityisesti sateisina päivinä, kun olette jumissa sisällä) ja siihen voi yhdistää myös fyysistä harjoittelua. Lue koiran peruskoulutuksen käskyjä käsittelevä osio, joka tarjoaa muutamia helppoja vinkkejä.

Onko sinulla kissa? Usein ajatellaan, ettei kissaa voi kouluttaa, mutta myös kissa voi oppia monia hyödyllisiä taitoja, esimerkiksi tunnistamaan nimensä. Lisätietoja kissan kouluttamisesta saat aihetta käsittelevästä artikkelistamme.

Hauskuus alkakoon!

A young dog sitting on the floor, shaking his owners hand.

Osoita välittämistä fyysisesti

Young cat lying down, head bumping the fist of its owner.

Joskus paras tapa osoittaa välittämistä lemmikille on fyysinen vuorovaikutus. Usein lämmin vatsan silitys tai hellä rapsutus sieltä, mistä lemmikki siitä erityisesti pitää, tekee hyvää molemmille.

Jos haluat päästä alkuun, olemme koonneet yhteen muutaman vinkin koiran rapsuttelusta:

 • Useimmat koirat nauttivat, kun niitä silitetään hartioiden, niskan alaosan ja rinnan alueella.
 • Vältä koiran jalkoja, kuonoa ja tassuja.
 • Koiran silittely voi olla terapeuttista molemmille osapuolille. Muista liikuttaa kättä myötäkarvaan, ei vastakarvaan.
 • Silittämisen lisäksi koiraa kannatta myös rapsutella.
 • Koira ilmaisee pian, mistä se pitää, joten keskity näihin alueisiin

Kuinka kissaa silitetään:

 • Useimmat kissat nauttivat, kun niitä rapsuttaa leuan alta tai pään päältä: aloita näiltä pieniltä alueilta.
 • Jos kissa nauttii huomion keskipisteenä olemisesta, silitä sitä järjestyksessä pään päältä hännän tyveen asti.
 • Jos kissa painautuu jalkojasi vasten tai puskee sinua, voit olla varma, että se nauttii.
 • Kannusta kissaa myös istumaan sylissäsi, kun silität sitä.

Hemmottele

Monesti tulee kurotettua kohti herkkupussia, kun haluaa osoittaa lemmikille sen toimineen oikein tai kertoa välittävänsä. Monet kissat ja koirat eivät kieltäydykään herkuista koskaan, ja joskus ne jopa kertovat suoraan, milloin on herkkujen aika, ja ”koiranpentukatsetta” on vaikea vastustaa.

Palkitse koira herkullisella nappulalla tai vastaavalla namilla, kun se on tehnyt jotain erityisen hienoa (oppinut uuden tempun tai käyttäytynyt rauhallisesti eläinlääkärikäynnillä.) Näin herkkuja on vielä hienompi saada. Varmista, että kaikki lemmikille annetut herkut lasketaan mukaan sen päivän ruoka-annokseen, eivätkä ne ole ylimääräistä. Herkuilla on oma aikansa ja paikkansa, mutta tärkein rakkaudenosoitus lemmikkiä kohtaa on varmistaa sen terveellinen elämäntapa. Liiallinen hemmottelu tarkoittaa, että lemmikki saa liikaa kaloreita, mikä ei ole hyväksi sen ruumiinrakenteelle eikä terveydelle.

Lemmikkiä voi onneksi kuitenkin hemmotella monilla muillakin tavoin kuin ruoalla. Vatsan hieronta tai korvan takaa rapsuttelu ovat aivan yhtä tehokkaita keinoja kertoa tunteistaan kissalle tai koiralle kuin herkkupalat. Jos lemmikkiä haluaa hemmotella aivan erityisesti, voi hankkia lemmikille esimerkiksi uuden lelun, josta sen uskoo erityisesti pitävän.

Varmasti kaikki lemmikinomistajat ovat miettineet, tietääkö koira, kuinka paljon siitä välitetään tai arvailleet, tunteeko myös kissa kiintymystä omistajaansa. Vastaus on yksinkertainen: jos teillä on hauskaa yhdessä, side välillänne vahvistuu, oli kyse sitten leikistä, turkinhoidosta tai harrastuksista. Kiintymys on kaksisuuntaista: tiedät lemmikin välittävän sinusta, kun se painautuu sinua vasten, tulee luoksesi kerjäämään huomiota, kehrää tai heiluttaa häntäänsä ollessaan lähelläsi.

A girl holding her cat in her arms on the sofa. She is telling her cat she loves it.