Ylipaino on koirallesi terveysriski
Ylipaino on koirallesi terveysriski
Ylipaino on koirallesi terveysriski

Ylipaino on koirallesi terveysriski

 

Helpota ylipainoisen koirasi oloa keventämällä sen ruokavaliota ja lisäämällä liikuntaa.

Tiesitkö, että noin joka kolmas suomalainen koira on ylipainoinen? Vaikka pieni painonvaihtelu on luonnollista, lihavuudesta on koiran terveydelle monenlaista haittaa. Ylipaino voi lyhentää eläinystäväsi elinikää jopa kahdella vuodella ja aiheuttaa lukuisia terveysongelmia, kuten nivelkipuja, diabetesta, sydänsairauksia ja käytösongelmia. Lisäksi ylipainoisten koirien lihaskunto saattaa olla heikko ja ne voivat kärsiä heikentyneestä maksan toiminnasta.

Mistä tiedät, onko koirasi ylipainoinen?

Jokaisella eläimellä on omat, yksilölliset tarpeensa ruoan ja liikunnan suhteen. Lemmikinomistajat saattavat usein aliarvioida oman eläimensä painon. Kun käyt koirasi kanssa eläinlääkärillä, kysy koirasi ihannepainoa ja punnitse se tämän jälkeen säännöllisesti. Pienet koirat on helppo punnita kotona: punnitse ensin itsesi, ota sen jälkeen koirasi syliin ja mene uudestaan vaa’alle. Isommat koirat on hyvä punnita eläinlääkärin vastaanotolla.

Näin saat koirasi painon putoamaan

Koiran painonpudotuksen tulisi edetä rauhalliseen tahtiin useiden kuukausien tai jopa vuoden ajan. Kärsivällisyys kannattaa: jos koirasi menettää nopeasti painoa, se saattaa myös kerryttää sen helposti takaisin. Purina ONEn valikoimasta löytyy myös tieteellisesti kehitettyjä, korkealaatuisia tuotteita, joiden ravintokoostumus on suunniteltu erityisesti ylipainoisten koirien tarpeisiin.

Ylipaino on koirallesi terveysriski

Vinkkejä painonpudotukseen

  • Lisää koirasi energiankulutusta liikunnan ja leikin avulla, ja vähennä samalla ruoasta saadun energian määrää.
  • Pidennä päivittäistä kävelylenkkiänne 10 minuutilla tai lisää mukaan 20 minuuttia leikkimistä. Suosi reipasta liikuntaa, jotta koirasi sydän pääsee kunnolla töihin (noudata kuitenkin eläinlääkärisi ohjeita).
  • Herkkupalat ja ruokapöydästä annetut ylimääräiset ruoantähteet sisältävät usein paljon energiaa. Älä anna koirallesi herkkuja painonpudotuksen aikana ja huolehdi, että muutkin perheenjäsenesi noudattavat samaa käytäntöä.
  • Jos sinulla on useita koiria, ruoki ylipainoinen koira erillisessä tilassa, jotta se ei pääse syömään muiden ruokia.
  • Jaa koiran päivittäinen ruoka-annos pienempiin annoksiin ja ruoki koirasi säännöllisesti. Näin koirasi ei tarvitse olla pyytämässä herkkupaloja.
  • Pidä kirjaa siitä, paljonko koirasi syö, ja pysy suunnitelmassa.
  • Pyydä tarvittaessa eläinlääkäriltäsi neuvoa sopivasta ruokamäärästä tai oikeanlaisesta vähäkalorisesta ruokavaliosta.

Koirien kevytruoat ovat hyvä vaihtoehto ylipainoiselle koiralle

Ylipainoisen koiran ruokavalioon sopivat hyvin koirien kevytruoat. Ne sisältävät vähemmän rasvaa kuin tavalliset koiranruoat, mutta niissä on kaikki tarvittavat ravintoaineet – vaikka koirasi söisi pieniäkin annoksia. Mikäli ruokit koiraasi jonkin sairauden vuoksi erikoisruoalla, keskustele mahdollisista ruokavaliomuutoksista aina ensin eläinlääkärisi kanssa. Kun koirasi on jälleen ihanteellisessa kunnossa, muista lisätä hieman ruoan määrää painon vakauttamiseksi – muuten koirasi painonpudotus jatkuu edelleen. Jatka samalla koirasi kehonkoostumuksen ja painon tarkkailua.

Älä kokeile pikadieettejä

Älä koskaan nälkiinnytä koiraasi saadaksesi sen pudottamaan painoa nopeasti. Kun vähennät koirasi ruokamäärää yli 15 %, se ei enää saa tarvittavaa määrää tärkeitä mineraaleja ja vitamiineja, jotka ovat tärkeä osa koiran ruokavaliota. Suuret muutokset koiran ruokavaliossa voivat myös johtaa sairastumiseen, joten on tärkeää, että keskustelet isommista muutoksista eläinlääkärisi kanssa.

smalldog

Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi

Pienet koirat ovat ainutlaatuista seuraa – täynnä energiaa, leikkimieltä ja uteliaisuutta. Vaikka ne ovat usein suuria persoonia, kooltan ne ovat monia muita koiria pienempiä, ja sen takia niillä on myös erilaiset tarpeet.
Tutustu valikoimaan