Afgaaninvinttikoira

Afghan Hound

Ylvään ja hienostuneen näköinen afgaaninvinttikoira kulkee ylpeänä ja tyylikkäänä, ja koiran ulkonäön kruunaa sen hulmuava, kiiltävä turkki. Rotu on suurikokoinen: uroskoiran säkäkorkeus on 68–74 cm, nartun 63–69 cm. Komeaa turkkia on kaikissa väreissä mustasta hopeiseen sekä kaikkia värejä ja yhdistelmiä siitä välistä! Koiran keskipaino on noin 25 kg, vaihdellen 20 kilosta 27 kiloon koiran sukupuolesta ja rakenteesta riippuen.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Afgaaninvinttikoira on yksi maailman vanhimmista koiraroduista, joka tuli tunnetuksi lännessä 1800-luvulla. Koiran tarkkaa tarinaa ei tunneta, mutta siitä on lukuisia versioita. Afganistanissa elää erilaisia muunnoksia rodusta, ja niitä on käytetty eläinlaumojen ja karjan paimenina ja vartijoina. Niitä on käytetty myös vuoristokauriiden, antilooppien ja jänisten, sekä jopa petoeläinten kuten susien, sakaalien ja lumileopardien metsästyksessä.

Luonne

Rotu suhtautuu vieraisiin usein varauksella, joten majesteettisen komean koiran aikainen sosiaalistaminen on ehdottoman tärkeää. Sama koskee jo pentuna alkavaa koulutusta, erityisesti luoksetulon harjoittelua. Perheenjäsenten ja tuttavien keskuudessa koirassa ei ole hitustakaan kylmäkiskoisuutta, vaan se on erittäin uskollinen ja sydämellinen. Afgaani on tehty juoksemaan ja se on onnellisimmillaan saadessaan viilettää täysillä, turkki tuulessa hulmuten, pallon tai havaitsemansa oravan perässä.

Terveys

Afgaaninvinttikoira on yleisesti ottaen terve ja vahva rotu, mutta rotuun liitetään muutamia sille tyypillisiä sairauksia.

Liikunta

Täysikasvuinen afgaani tarvitsee huomattavan paljon liikuntaa (mielellään vähintään kaksi tuntia päivässä). Koira rakastaa vapaana juoksemista. Sillä on kuitenkin taipumusta jahtaamiseen, joten omistajan on varmistettava, että koira tulee varmasti luokse kutsuttaessa ja harjoittelupaikka on turvallinen ja kaukana liikenteestä.

Ravitsemus

Suuret koirarodut hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Afgaaninvinttikoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Afgaaninvinttikoiran upea, pitkä ja pehmeä turkki vaatii veronsa: sen pitäminen huippukunnossa vaatii paljon työtä ja suositus on, että sitä hoidetaan päivittäin takkuuntumisen ja rastojen syntymisen ehkäisemiseksi. Koira täytyy myös pestä säännöllisesti, jotta turkki pysyy puhtaana. Huolellinen turkinhoito on erityisen tärkeää, kun koiran pentukarva lähtee. Näin estetään pentukarvan ja uuden karvan kivulias takkuuntuminen yhteen.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.