Basset hound

Basset Hound

Basset houndit ovat suuria koiria lyhyiden jalkojen päällä (sana basset tulee ranskan matalaa tarkoittavasta bas-sanasta). Lyhyt, sileä turkki voi olla mitä tahansa ajokoiran väriä, yleisin on kuitenkin kolmivärinen (musta, parkinruskea, valkoinen) tai kaksivärinen (sitruunankeltainen ja valkoinen). Täysikasvuinen bassetti on 33–38 cm korkea ja painaa 18–27 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Jo 1500-luvulla tunnettu basset hound -rotu on kotoisin Ranskasta, ja keskiajalla munkit kasvattivat koiria metsästämään tiheässä aluskasvillisuudessa. Rotu puhkesi kukkaan kuitenkin vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla Brittein saarella. Muutama markiisi de Tournonin koirista vietiin Englantiin lordi Galwaylle vuonna 1866, ja niiden jälkeläiset siirtyivät lordi Onslow’lle, joka jalosti erittäin onnistuneen lauman risteyttämällä koiraan Normandiasta tuodun Coultreux’n lauman koirien kanssa. Koirien tuonti lopetettiin kuitenkin pian ja basset houndista syntyi oma, brittiläinen rotunsa.

Luonne

Sen ilme on yrmeä ja vakava, mutta basset hound on seurallinen, rauhallinen ja leikkisä koira. Se rakastaa ihmisiä, myös lapsia, ja tulee hyvin toimeen muiden koirien ja lemmikkien kanssa. Koira suhtautuu vieraisiin ystävällisesti, mutta haukkuu äänekkäästi havaitessaan jotain uhkaavaa. Basset hound tarvitsee seuraa, joten jos koira joutuu olemaan yksin, sillä on hyvä olla koirakaveri.

Terveys

Basset houndin yleisimmät terveysongelmat liittyvät rodun rakenteeseen. Selkärangan ongelmat ja nivelten kehityshäiriöt ovat niille tavallisia, erityisesti kyynärissä. Ylipaino vaikeuttaa näitä vaivoja. Myös korva- ja ihotulehdukset ovat niille tyypillisiä, ja rodulla esiintyy erilaisia silmäsairauksia, joita kaikkia tulee pitää silmällä.

Liikunta

Koira tarvitsee noin tunnin liikuntaa päivittäin. Basset hound voi laiskistua, jos sille annetaan siihen mahdollisuus. Koira tarvitsee liikuntaa pitämään sen painon kurissa ja ehkäisemään muun muassa selkäongelmia vanhemmalla iällä. Nopean kasvun vaiheessa liikuntaa tulee kuitenkin rajoittaa nivelongelmien ehkäisemiksi. Pitkän vartalonsa vuoksi basset ei saa kävellä portaissa ennen kuin on noin 1,5-vuotias.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti. Syvärintaisilla basset houndeilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Sen lyhyt, sileä turkki ei tarvitse paljon hoitoa: yleensä nopea harjaus kerran viikossa riittää. Ihopoimut puhdistetaan tarvittaessa ja pitkät korvat tarkastetaan säännöllisesti, jotta mahdolliset ongelmat havaitaan ajoissa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.