Bouvier

Bouvier des Flandres

Bouvier on voimakas, tiivisrakenteinen ja sitkeä koira, jonka ulkonäkö on lihaksikas, vahva ja rosoinen. Koiralla on runsas, karkea ja luonnontilaiselta näyttävä turkki sekä parta, viikset ja runsaat kulmakarvat. Bouvierin väriskaala on vehnänvaaleasta mustaan, myös juovikkaana. Täysikasvuisen nartun säkäkorkeus on noin 59–65cm ja se painaa noin 27–35 kg. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 62–68 cm ja se painaa noin 35–40 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Rodun tarkka alkuperä ei ole tiedossa, muuta 1600-luvulla kaikkia karjakoiria alettiin kutsua nimellä bouvier (karjan paimentaja), ja jokaisella seudulla oli alueen mukaan nimetty koira. Koiria pidettiin suuressa arvossa karjapaimenina ja vartijoina. Ensimmäisen maailmansodan aikana bouvierit katosivat lähes kokonaan, ja monille harvinaisemmista roduista niin kävikin. Vain kaksi selviytyi: bouvier des flandres ja bouvier de ardennes. Sekä ranskalaiset että belgialaiset pitävät bouvier des flandresia omanaan. Kunnian rodun säilymisestä sotavuosina voi kuitenkin antaa kapteeni Darbylle, belgialaiselle sotilaskapteenille.

Luonne

Melko hurjasta ulkonäöstään huolimatta bouvier on luonteeltaan tasainen ja rakastettava, ja se on erinomainen lapsiperheen lemmikki. Ne suhtautuvat perheeseensä ja kotiinsa suojelevasti ja vieraisiin jonkin verran varautuneesti, eivät kuitenkaan aggressiivisesti. Koirat ovat kotioloissa hiljaisia, rauhallisia ja järkeviä ja kiintyvät perheeseensä. Ne hyväksyvät toiset koirat ja muut lemmikit, jos ne sosiaalistetaan ja totutetaan toisiinsa asianmukaisesti ja varhain.

Terveys

Bouvierit ovat verrattain terveitä koiria, mutta monien muiden rotujen tavoin niillä esiintyy kuitenkin toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriöitä (lonkkadysplasiaa, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Rodulla esiintyy jonkin verran kurkunpään halvausta, mistä saattaa aiheutua äänekästä hengitystä ja hengitysvaikeuksia.

Liikunta

Pentuna bouvier saa riittävästi liikuntaa pihalla juoksennellen. Täysikasvuisena koirat sopeutuvat yleensä hyvin perheen elämäntyyliin, mutta tarvitsevat vähintään tunnin liikuntaa joka päivä.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Bouviereilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Rodulla on paksu, karhea päällyskarva, joka tulee pitää noin 6 cm:n pituisena. Aluskarva on vartalonmyötäinen ja tiivis. Bouvierin turkki tarvitsee hoitoa vähintään kolme kertaa viikossa: erityisesti sen parta ja viikset tulee tarkastaa mahdollisten ruoan jäämien varalta. Koiran hyvinvoinnin vuoksi on erittäin tärkeää varmistaa, että turkki pysyy takuttomana. Päällysturkki tulee nyppiä vähintään kaksi kertaa vuodessa koiran karvanlähdön aikaan.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.