Buhund

Norwegian Buhund

Buhund eli norjanpystykorva on keskikokoinen, tyypillinen pystykorva (paksu, kaksinkertainen turkki, pystyt korvat ja selän yli kiertyvä häntä). Sen runko on kevytrakenteinen ja vartalo lyhyt ja tiivis. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on keskimäärin 45 cm, nartun hieman vähemmän, ja paino vaihtelee 14-18 kg:n välillä. Koiran alusvillaa peittää karkea, sileä päällyskarva, jonka värejä ovat kellertävän eri sävyt (punakeltaisesta aivan vaaleaan) ja täysin musta.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Runsaasti kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

900-luvulta peräisin olevista viikinkihaudoista on löytynyt erittäin paljon buhundia muistuttaneiden koirien jäännöksiä. Se on läheistä sukua islanninlammaskoiralle ja koulutettiin alun perin työkäyttöön maatilan kaikkiin töihin: paimenten seuraksi, vahtikoiraksi ja paimenkoiriksi. Sen nimi tarkoittaa norjaksi ”talon koiraa” tai ”pihakoiraa”, ja Norjassa sitä käytetään edelleen tässä tarkoituksessa. Kotimaansa ulkopuolella rotu on harvinainen, Suomessa niitä arvioidaan olevan vain 50-60.

Luonne

Rohkea, uskalias ja aktiivinen buhund on mahtava perhekoira kaikille, jotka eivät välitä runsaasta karvanlähdöstä kerran tai kaksi vuodessa, ja osaavat kouluttaa koiran hillitsemään haukkuaan. Koira on mahtava seuralainen ja sopii erityisesti aktiiviseen kotiin, jossa se pääsee harjoittamaan jotain koiraurheilulajia ja saa paljon liikuntaa.

Terveys

Buhund on perusterve koira, mutta monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy kuitenkin toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriöitä (dysplasiaa, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Buhund tarvitsee liikuntaa tunnin tai kaksi tuntia päivässä. Sitä on käytetty kuulovammaisten opaskoirana, ja se pärjää hyvin myös agilityssa ja tokossa ja innostuu uusista haasteista. Ottaen huomioon koiran paksun turkin ja maantieteellisen alkuperän se pärjää huonosti lämpimissä sääoloissa, joten se täytyy pitää viileänä kuumalla säällä. Kesällä koira kannattaa ulkoiluttaa varhain aamulla ja myöhään illalla.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Buhundilla on karvanlähtöaika kerran tai kaksi kertaa vuodessa, jolloin sen paksusta turkista lähtee paljon karvaa ja turkki kannattaa harjata päivittäin. Muuten turkin käyminen läpi harjaamalla ja kammalla kerran tai kaksi kertaa viikossa riittää.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.