Gordoninsetteri

Gordon Setter

Gordoninsetteri on suurikokoinen koira, jolla on syvä rinta ja lihaksikkaat jalat. Sen arvokkaassa yleisilmeessä yhdistyvät voima ja silminnähtävä sitkeys, joka saa koiran jatkamaan metsästystä tuntikausia. Koiran turkki on silkkinen ja suora ja sen värejä ovat musta ja parkinruskea. Turkki on runsashapsuinen jaloissa, rinnassa, vatsassa, korvissa ja hännässä. Täysikasvuisen uroksen ihanteellinen säkäkorkeus on 66 cm ja paino noin 29,5 kg, nartulla säkäkorkeus on 62 cm ja paino noin 25,5 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Rotu voidaan jäljittää vuoteen 1620, jolloin se tunnettiin ”mustana peuraa seisovana koirana”. Rodun esivanhemmissa on espanjanseisojaa ja useita vanhoja spanielirotuja. Nimensä rotu on saanut neljänneltä Gordonin herttualta, joka ryhtyi kehittämään rotua virallisesti Skotlannin Banffshiressa sijaitsevassa linnassaan vuonna 1827. Gordoninsetteri on ainoa alkuperäinen skotlantilainen lintukoirarotu, ja se jalostettiin nimenomaan riistalintujen, erityisesti metsäkanalintujen, metsästykseen. Rotu on muita metsästyskoiria kestävämpi, joten se pärjäsi hyvin jahdissa nummilla, ja niiden sanotaan tuovan muita lintukoiria enemmän saalista, vaikka ne saattavat viipyä matkalla kauemmin.

Luonne

Tämä on lempeä ja herkkä koira, joka on mahtava kumppani saadessaan riittävästi liikuntaa, mutta ilman sitä koirasta saattaa tulla ylivilkas. Seurallinen ja ystävällinen gordoninsetteri on erittäin uskollinen omistajalleen, mutta uuden tuttavuuden hyväksyminen saattaa viedä muutaman minuutin. Kannattaa pitää mielessä, että gordoninsetteri on voimakastahtoisempi kuin muut metsästyskoirarodut, ja se tarvitsee jatkuvaa koulutusta.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin gordoninsetteri saattaa kärsiä perinnöllisistä silmäsairauksista ja lonkkanivelen kehityshäiriöstä (dysplasia, saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Koiran jalostuksessa on painotettu voimaa ja kestävyyttä, ja se tunnetaan sitkeimpänä ja kestävimpänä lintukoirana. Tämän seurauksena myös lemmikkikoira tarvitsee erittäin paljon liikuntaa, jotta se pysyy terveenä ja tyytyväisenä. Täysikasvuiselle sopiva määrä on yli kaksi tuntia päivässä. Koiran kanssa kannattaa osallistua harrastukseen, jossa sen metsästysvietti pääsee oikeuksiinsa, esimerkiksi jälkikoulutukseen tai palveluskoirakokeisiin.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Gordoninsetterillä esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Gordoninsetterin turkki on puolipitkä ja tarvitsee säännöllistä harjausta ja kampausta vähintään kaksi kertaa viikossa. Myös koiran pitkät, roikkuvat korvat täytyy puhdistaa säännöllisesti, sillä ilma ei pääse kiertämään niissä, mikä saattaa aiheuttaa korvatulehduksia.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.