Irlanninvesispanieli

Irish Water Spaniel

Irlanninvesispanieli on korkein spanielirotu, täyskasvuisen uroksen säkä on noin 53-59 cm, nartun 51-56 cm. Täysikasvuisena paino on noin 20-30 kg. Fiksu ja tiivisrakenteinen koira on voimakas, ja sen kihara turkki on erikoisen värinen: tumma maksanruskea aavistuksella purppuran sävyä.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Irlanninvesispanielin uskotaan saapuneen Irlantiin ranskalaisten, espanjalaisten, portugalilaisten ja italialaisten kalastajien mukana. Sen tarkka alkuperä on tuntematon, mutta sekoituksessa saattaa olla villakoiraa, portugalinvesikoiraa ja barbetia. Sitä käytettiin alkujaan vesilintujen metsästykseen suomaastoissa ja joilla, tehtävänään ajaa linnut ylös ja noutaa saalis. Tästä juontaa juurensa myös koiran lempinimi, ”suokoira”. Ensimmäinen nykyisen kaltainen irlanninvesispanieli oli nimeltään Boatswain ja se syntyi vuonna 1834 dublinilaiselle Justin McCarthylle. Kaikki modernit irlanninvesispanielit polveutuvat tästä yksilöstä.

Luonne

Se on nimeltään spanieli, mutta toimii yleensä noutajana ja on ylipäänsä erittäin monipuolinen metsästyskoira. Kotioloissa irlanninvesispanieli on iloinen ja ystävällinen lemmikki. Koira suhtautuu vieraisiin varauksella, kunnes tutustuu heihin, ja sen luonne on rauhallinen ja itsevarma.

Terveys

Monien rotujen tavoin irlanninvesispanielilla esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Irlanninvesispanieli on energinen rotu, joka tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa päivässä. Se rakastaa maaseudulla telmimistä ja on, nimensä mukaisesti, vesipeto, joka hyppää jokaiseen lenkillä löytämäänsä lammikkoon.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Tiukoista kiharoista muodostuva turkki on pinnalta luonnostaan öljyinen, mikä suojaa koiraa sen uidessa kylmässä vedessä. Turkki kammataan harvapiikkisellä kammalla kerran tai kaksi viikossa, ja koiran voi pestä ja turkin trimmata noin kahden kuukauden välein. Kampaamisen jälkeen turkki kostutetaan suihkeella, jotta kiharat palaavat muotoonsa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.