Kettuterrieri, karkeakarvainen

Fox Terrier Wire Coat

Karkeakarvainen kettuterrieri ei ole kovin suurikokoinen, mutta se uhkuu voimaa. Koiran paksun, karkean turkin pohjaväri on valkoinen mustin, punaruskein tai musta-parkinruskein merkein. Täysikasvuinen uros on korkeintaan noin 39 cm korkea ja painaa noin 8 kg, nartut ovat hieman pienempiä.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Karkeakarvaisen kettuterrierin risteytyksessä on käytetty paikallisia karkeakarvaisia, musta-parkinruskeita terriereitä Walesista, Derbyshiresta ja Durhamista. Koiraa käytettiin 1800-luvulta alkaen ajamaan kettu oloistaan, jotta ketunmetsästystä voitiin jatkaa. Alun perin rotu luokiteltiin yhdeksi kettuterrieriroduksi, johon kuului kaksi muunnosta, sileä- ja karkeakarvainen. Näitä kahta tyyppiä risteytettiin usein keskenään rodun alkuvuosina, mutta nykyään niitä pidetään erillisinä rotuina, joilla on omat rotumääritelmänsä.

Luonne

Karkeakarvainen kettuterrieri on valpas ja aina valmiina toimeen, ja aktiivisena koirana sillä täytyy olla jatkuvasti jotain virikettä. Jos se tylsistyy, se löytää itselleen jotain viihdykettä, joka voi olla kaivamista, haukkumista tai muuta ”hauskaa” tekemistä. Tämä terrierirotu on rohkea ja vilkas, ja sen tulisi suhtautua ihmisiin ystävällisesti. Koiran voimakas riistavietti on kuitenkin aina pinnalla.

Terveys

Karkeakarvainen kettuterrieri on yleensä erittäin terve rotu. Monien pienten rotujen tavoin se kärsii toisinaan kuitenkin polvilumpion sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio) ja eräistä perinnöllisistä silmäsairauksista.

Liikunta

Karkeakarvainen kettuterrieri tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa päivittäin. Koiran voi sosiaalistaa pentuna elämään perheen lemmikkikissan kanssa, mutta luultavasti se lähtee ulkoillessa hyvin helposti jahtaamaan muita kissoja sekä muita pieniä, nopeasti liikkuvia eläimiä. Koira tulee siis pitää hihnassa kaupungissa ja liikenneväylien läheisyydessä.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran paksu, karkea karva on 2-4 cm pitkä ja sen aluskarva on lyhyt ja pehmeä. Koiran pään alueen karvat antavat sille hyvin omaleimaisen ilmeen. Turkki pysyy takuttomana, kun sen harjaa ja kampaa joka toinen päivä. Turkki täytyy myös nyppiä käsin kolmesta neljään kertaa vuodessa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.