Kooikerhondje

Kooikerhoundje

Kooikerhondje on erittäin hauskannäköinen, pieni/keskikokoinen koira, joka pitää päänsä ylväästi pystyssä. Täysikasvuisen koiran säkäkorkeus on noin 35-42 cm ja se on hieman säkäänsä pidempi. Koira painaa noin 9-11 kg. Koiran turkki on keskipitkä, suora tai hieman taipuisa ja väriltään valkoinen puna-oranssein laikuin. Koiran korvien kärjissä on mustaa, pidempää karvaa, niin kutsutut ”korvakorut”.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Kooikerhondje on tunnettu Alankomaissa jo 1600-luvulla ja sen uskotaan polveutuvan spanielityyppisistä koirista, joita maahan tuotiin Espanjasta 1500-luvulla. Koiran alkuperäinen tarkoitus oli toimia sorsalintujen houkuttelijana, ja jotkut yksilöt toimivat tässä tehtävässä edelleen. Koira kiinnitti linnun huomion ja houkutteli sen kooikerin (metsästyksen johtajan) verkkoihin. Rotu ei ole juuri muuttunut vuosisatojen kuluessa, kuten hollantilaisten mestareiden maalauksista voi havaita.

Luonne

Rotu on ystävällinen, valpas ja tulee hyvin toimeen ihmisten kanssa. Tuntemattomiin se tosin saattaa suhtautua varauksella, mutta perheeseensä varauksettoman sydämellisesti. Muiden koirien kanssa saattaa syntyä ongelmia, joten varhainen sosiaalistaminen on tärkeää. Kooikerhondje rakastaa harjoittelua ja uusia haasteita.

Terveys

Huolellisen jalostustyön seurauksena useimpia rodun perinnöllisistä sairauksista (esimerkiksi epilepsiaa ja polvilumpioiden sijoiltaanmenoa) esiintyy enää harvoin.

Liikunta

Se tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa päivittäin. Rotu rakastaa myös vettä ja sukeltaa mielellään mihin tahansa lenkillä löytämäänsä lammikkoon. Koiraurheilulajien (esimerkiksi agilityn) lisäksi kooikerhondjea käytetään edelleen alkuperäisen käyttötarkoitukseensa, houkuttelemaan sorsalintuja, joko metsästystarkoituksessa tai niiden rengastamiseksi.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran vettähylkivä turkki hylkii myös mutaa: kun se kuivuu, muta on helppo vain harjata irti. Kaksi kertaa viikossa tapahtuvan huolellisen harjauksen pitäisi riittää pitämään turkki siistinä, mutta korvien, hännän ja jalkojen pidemmät karvat täytyy tarkastaa huolella, sillä ne takkuuntuvat helposti.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.