Kuvasz

Hungarian Kuvasz

Kuvasz on suuri, voimakas ja uljas koirarotu. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on 71-76 cm ja paino 48-62 kg, nartun 66-70 cm ja 37-50 kg. Koiran paksu kaksinkertainen turkki on puhtaanvalkoinen, ihossa on harmaita laikkuja.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Iso koira
 • Runsaasti kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Unkarilainen kuvasz on ikivanha koirarotu. Itse asiassa arkeologit ovat löytäneet Unkarista samankaltaisen koiran luurangon ja ajoittaneet sen 800-luvulle. Paimentolaisina eläneet madjaarit käyttivät koiria suojelemaan karjaansa, ja ne työskentelivät usein ankarissakin olosuhteissa maan vuoristoalueilla. Rotu nousi yläluokan suosioon 1400-luvulla kuningas Matias Corvinuksen esimerkin myötä. Hän lahjoitti kuvaszin pentuja kuninkaallisina lahjoina, mutta ensisijaisesti rotu on ollut väsymätön laumanvartija koko historiansa ajan.

Luonne

Kuvasz suhtautuu kotiinsa ja läheisiinsä suojelevasti ja tuntemattomiin varauksella, mikä kertoo rodun satojen vuosien menneisyydestä vartijakoirakäytössä. Koira on lempeä ja uskollinen perheelleen, mutta tarvitsee laumanvartijarotuihin tottuneen kodin, jossa sen erityistarpeet osataan ottaa huomioon.

Terveys

Kuvasz on pääasiassa perusterve rotu, mutta monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy toisinaan myös perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Kuvasz nauttii suuresti saadessaan vartioida reviirinsä rajoja ja olla valppaana kaikkien mahdollisten ”uhkien” varalta. Koira tarvitsee suuren, hyvin aidatun pihan ja lisäksi vähintään tunnin liikuntaa päivässä.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Kuvaszeilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Kuvaszin turkki koostuu alusvillasta ja karkeammasta päällyskarvasta. Sen kaulaa ympäröi pidempien, paksumpien karvojen muodostama kaulus ja harja, ja turkki on jalkojen takaosassa ja hännässä hapsuinen (jopa 15 cm). Turkki täytyy harjata pari kertaa viikossa, tosin karvanlähtöaikaan suositellaan päivittäistä harjaamista, jotta valtava määrä irtokarvaa pysyy hallinnassa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.