Napolinmastiffi

Neapolitan Mastiff

Jättikokoinen napolinmastiffi on vahvana ja lihaksikkaana koirana uljas näky. Koira on vain hieman pidempi kuin säkäkorkeutensa, joka on täysikasvuisella uroksella noin 65-75 cm. Uros painaa noin 60-70 kg. Narttu on hieman urosta pienempi. Koiran lyhyttä, tiivistä turkkia on useita väriä ja sävyä (musta, sininen, harmaa, ruskea), myös juovikasta. Koiran nahka on melko löysä vartalon ja pään kohdalla, vaikka poimutus ei saisi olla liiallista.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Jättikokoinen koria
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Napolinmastiffi polveutuu ikivanhasta molossityyppisestä koirasta, joka oli roomalaisten käyttämä kookas ja hurjaluontoinen vahtikoira. Niitä on käytetty ilmeisesti taisteluareenoilla ja myös säälimättöminä sotakoirina. Napolinmastiffi on toiminut myös poliisikoirana sekä tietysti pääasiallisessa tehtävässään, vartijana. Kun koiria työskenteli maatiloilla Napolin alueella, niiden kerrotaan tunteneen reviirinsä rajat vaistonvaraisesti, joten ne saivat vartioida aluettaan vapaana.

Luonne

Napolinmastiffi on ennen kaikkea vahtikoirarotu, joten se on aina valpas. Se on luonteeltaan tasainen ja omille ihmisilleen uskollinen, muuten hieman varautunut. Sen luontaisten suojeluvaistojen vuoksi sosiaalistaminen täytyy aloittaa varhain, ja koira tarvitsee kokeneen kouluttajan. Jos napolinmastiffi kasvaa toisen koiran kanssa, ne tulevat yleensä hyvin toimeen. Varmuuden vuoksi on kuitenkin parempi, että koirat ovat eri sukupuolta. Suuresta koirasta huolehtiminen ei ole aivan edullista, ja asiaa kannattaa harkita tarkkaan ennen koiran hankintaa.

Terveys

Monien rotujen tavoin napolinmastiffilla esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkka- ja kyynärnivelen kehityshäiriötä (dysplasia, saattaa olla kivulias ja heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Koirat ovat alttiita myös ihotulehduksille.

Liikunta

Täysikasvuinen koira tarvitsee liikuntaa noin tunnin päivässä, mutta kasvuvaiheessa koiranpentua ei saisi rasittaa liikaa, sillä se saattaa vahingoittaa koiran niveliä.

Ravitsemus

Erittäin suurilla koirilla on erittäin suuri ruokahalu ja ne tarvitsevat erityisen ravintotasapainon, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, joka auttaa tukemaan nivelten ja rustojen erityistarpeita. Napolinmastiffeilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Koiran lyhyt turkki ei vaadi juuri hoitoa, harjaus kerran viikossa riittää. Koiran suun ympäristö täytyy pyyhkiä useita kertoja päivässä, samoin kuin kuolavanat, joita se jättää ympäri kotia. Myös koiran ihopoimut ja suun ympäristö täytyy puhdistaa kerran tai kaksi kertaa viikossa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.