Skotlanninhirvikoira

Deerhound

Skotlanninhirvikoira on suuri, karkeakarvainen vinttikoira, jonka ulkomuoto on erittäin urheilullinen. Rotua kutsutaankin joskus karkeakarvaiseksi vinttikoiraksi. Värejä on useita: siniharmaa, tumman- tai vaaleanharmaa, juovikas tai keltaisen eri sävyt, hiekanpunainen tai punertavan kellertävänruskea mustin kuvioin. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on yli 76 cm ja paino noin 45,5 kg, nartulla säkä on yli 71 cm ja paino noin 36,5 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Skotlannissa on ollut karkeakarvaisia metsästyskoiria jo 1500-luvulle tultaessa. Uskotaan, että Britanniaan tuotiin lyhytturkkisia metsästyskoiria jo ennen roomalaisten valloitusta, mutta Skotlannin ylämailla nämä koirat eivät pärjänneet lyhyen turkkinsa vuoksi. Ne risteytettiin luultavasti paikallisten pitkäkarvaisten rotujen kanssa, jolloin saatiin aikaan skotlanninhirvikoira. Skotlantilaiset heimopäälliköt käyttivät hirvikoiralaumoja hirvieläinten metsästykseen, joten koirien tuli olla riittävän vahvoja kaataakseen uroshirven maahan.

Luonne

Skotlanninhirvikoira on kiltti ja ystävällinen koira. Rotu tulee hyvin toimeen lasten kanssa, mutta vahtikoirana se ei ole kummoinen, eikä juuri hauku. Useimmilla skotlannihirvikoirilla on edelleen erittäin voimakas riistavietti, joten on tärkeää, että ne totutetaan muihin lemmikkeihin, erityisesti kissoihin, jo varhaisessa vaiheessa.

Terveys

Skotlanninhirvikoiran vakavimpia terveysongelmia ovat alttius aggressiiviseen luusyöpään ja sydänsairauksiin. Tunnistettuihin perinnöllisiin sairauksiin kuuluu maksa- ja silmäsairauksia, mutta nämä ovat nykyään melko harvinaisia, sillä ne testataan rutiininomaisesti ja jalostustyö on vastuullista.

Liikunta

Pentuina skotlanninhirvikoiran liikuntamääriä tulee rajoittaa. Täysikasvuinen skotlanninhirvikoira on energinen ja urheilullinen ja se tarvitsee runsaasti liikuntaa, yli kaksi tuntia joka päivä ja rakastaa vapaana juoksemista.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Skotlanninhirvikoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Koiran turkki tarvitsee hoitoa säännöllisesti, noin kaksi tai kolme kertaa viikossa. Turkki kannattaa nyppiä käsin kerran tai kaksi vuodessa sen kunnosta riippuen.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.