Suursnautseri

Giant Schnauzer

Kookas ja vaikuttavan näköinen suursnautseri on valpas, voimakasrakenteinen ja muodoltaan melko kulmikas koirarotu. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on 65-70 cm ja nartun 60-65 cm. Urokset painavat täysikasvuisena noin 45 kg. Koiran kovan ja karkean turkin väreinä ovat musta ja pippuri & suola (vaalean- ja tummanharmaa).

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Suursnautseri polveutuu keskikokoisesta, karkeakarvaisesta pinserityyppisestä koirasta, jota käytettiin 1400-luvulla Baijerissa rotanmetsästykseen ja muihin maatilan töihin. Kaikki kolme snautserimuunnosta polveutuvat tästä koirarodusta. 1800-luvulla näitä koiria risteytettiin kookkaampien, karjanajoon tarkoitettujen rotujen, mahdollisesti esimerkiksi tanskandoggin kanssa. Näin saatiin aikaan nykyinen, erittäin kookas rotu. Rotua käytettiin karjan ajamiseen torille, ja myöhemmin siitä on tullut suosittu poliisi- ja vartiokoira.

Luonne

Suursnautserin ulkomuoto on voimakas ja vaikuttava, mutta sen tulee olla luonteeltaan kiltti. Se tulee toimeen muiden koirien ja samassa taloudessa asuvien kissojen kanssa, mutta varhainen sosiaalistaminen, huolellinen totuttaminen ja tarkka valvonta ovat erittäin tärkeässä roolissa. Suursnautserit tulevat yleensä toimeen paremmin toista sukupuolta edustavien koirien kanssa. Koira on luonteeltaan vahtikoira, ja se käyttää tarvittaessa ääntään saadakseen tarvitsemansa huomion.

Terveys

Monien rotujen tavoin suursnautserilla esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, voi heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Rodulla esiintyy suhteellisen usein myös epilepsiaa ja erästä varpaassa esiintyvää syöpää.

Liikunta

Koira tarvitsee liikuntaa yli kaksi tuntia päivässä ollakseen tyytyväinen. Se rakastaa ulkoilmaa, eikä sitä haittaa, vaikka sää olisi märkä tai kylmä, sillä sen turkki on säänkestävä. Kävelylenkin jälkeen turkki täytyy tarkastaa ja irrottaa siihen mahdollisesti tarttuneet roskat.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Suursnautsereilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Turkki tarkastetaan joka päivä lenkkien jälkeen ja harjataan kaksi tai kolme kertaa viikossa. Koira täytyy nyppiä käsin kolmen kuukauden väliin kuolleiden karvojen poistamiseksi. Muiden kuin näyttelykoirien turkkia voidaan toisinaan myös leikata nyppimisen sijaan.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.