Valkoinen länsiylämaanterrieri

West Highland White Terrier

Valkoinen länsiylämaanterrieri on hauskannäköinen rotu: turkki on kaunis ja luonnollinen ja koiralla on nappinenä ja pystyt korvat. Vartalo on tiivisrakenteinen, ja koiran pää muistuttaa jollain tapaa kettua. Valkoinen turkki on koiran tunnusmerkki. Sen kaksinkertaisessa turkissa päällyskarva on suora ja karkea ja alusvilla pehmeä ja runsas. Täysikasvuisen valkoisen länsiylämaanterrierin säkäkorkeus on noin 28 cm, paino noin 7-10 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Westie jalostettiin metsästämään saukkoja, kettuja ja jyrsijöitä. Koiran alkuperä on karkeakarvaisessa skotlantilaisessa kannassa, josta valittiin valkoisia pentuja rodun luomiseksi. James I, joka oli Englannin kuningas 1620-luvulla, tilasi Skotlannin Argyleshiresta ”pieniä, valkoisia luolakoiria” ja hän saattoi hyvinkin tarkoittaa länsiylämaanterriereitä. Eversti Malcolm Argyleshiren Poltallochista ampui vahingossa tummaa lempiterrieriään, joka menehtyi. Hän vannoi pitävänsä siitä alkaen vain valkoisia koiria, joita kutsuttiin siihen aikaan Poltallochin terriereiksi. Argyllin herttualla oli Roseneath-niminen kartano, ja 1800-luvulla valkoisia terriereitä kutsuttiin roseneathinterriereiksi kunnioituksesta herttuan rodulle osoittamaan kiinnostukseen ja tekemiin panostuksiin.

Luonne

”Westie” on hassutteleva, itsevarma ja lempeä luonne, joka on erittäin kiintynyt perheeseensä. Rotu on valpas ja rohkea, joten se on hyvä vahtikoira, mutta rodulla voi olla myös ovelia ja itsepäisiä piirteitä. Kissoihin westiet täytyy totuttaa jo pentuna, muuten ne jahtaavat kissoja vanhempina. Koirilla voi olla luonteessaan ilkikurisuutta, joten ne kannattaa kouluttaa huolella.

Terveys

Rodulla esiintyvistä terveysongelmista merkittävimpiä ovat tietyt ihoallergiat. Rodulla voi esiintyä myös perinnöllistä leuan luuston häiriötä.

Liikunta

Länsiylämaanterrierit tarvitseva reippaasti liikuntaa. Ne ovat energisiä pikkukoiria, jotka rakastavat palloleikkejä. Ne rakastavat kaivamista ja niillä saattaa olla taipumusta karkailuun, joten kannattaa varmistaa, että piha on hyvin suojattu. Ohjenuorana on, että täysikasvuinen westie tarvitsee noin tunnin liikuntaa joka päivä, mutta se liikkuu mielellään enemmänkin.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Kun westie likaantuu, kannattaa mudan antaa kuivua ja harjata se irti kuivana. Westien turkki tulee nyppiä kaksi tai kolme kertaa vuodessa ja siinä kannattaa käyttää ammattilaistrimmeriä. Irtokarvoista pääsee eroon viikoittaisella harjauksella.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.