Walesinspringerspanieli

Welsh Springer Spaniel

Walesinspringerspanieli on tiivisrakenteinen, symmetrinen koira, kooltaan keskikokoinen ja kuin tehty kestävyyttä ja sisua vaativiin töihin. Niiden turkki on kiiltävä, silkkinen ja vartalonmyötäinen, ja raajat ovat runsashapsuiset. Turkin värit ovat syvänpunainen ja valkoinen. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 48 cm ja nartun 46 cm. Paino on noin 16-20kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Puna-valkoisia spanieleita on ollut Walesissa jo ainakin 1700-luvulta lähtien. Niitä oli pääasiassa Walesissa ja Englannin länsiosissa ennen kuin rotu levisi Itä-Englantiin ja Skotlantiin, jossa niitä alettiin käyttää metsästyskoirina ja kasvatustarkoituksissa. Walesinspringerspanielin monipuoliset kyvyt ja riistavietti tekivät siitä erinomaisen vaihtoehdon koiraksi kaikkialle maailmaan, ja 1800- ja 1900-luvuilla niitä vietiin jo ulkomaille. Ennen kuin Britannian kennelliitto hyväksyi rodun vuonna 1902, niitä kutsuttiin nimellä walesincocker.

Luonne

”Welshissä” on spanielille tyypillistä pehmeäsilmäistä omistautumista, ja se kiintyy perheeseensä erittäin syvästi. Koira on innokas, hyväluontoinen seuralainen. Ne ovat ihmiskeskeisiä koiria, mutta vieraisiin ne saattavat suhtautua varauksella. Welshit ovat perhekoiria, jotka kaipaavat seuraa. Walesinspringerspanieli on helppo koulutettava ja se on usein erinomainen toko- tai metsästyskoira.

Terveys

Walesinspringerspanielilla saattaa esiintyä perinnöllisiä silmäsairauksia, joten koirat kannattaa testata. Myös lonkkien tarkastamista suositellaan, sillä muiden rotujen tavoin rotu kärsii toisinaan myös lonkkanivelen kehityshäiriöistä (heikentää koiran liikkuvuutta).

Liikunta

Welshit kaipaavat runsaasti liikuntaa, täysikasvuisena yli kaksi tuntia päivässä. Koirat rakastavat uimista ja niiden turvallisuudesta täytyy pitää huolta aina, kun lähistöllä on vettä. Rotu sopii erinomaisesti esimerkiksi palveluskoirakokeisiin.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Rodun turkki ei tarvitse erityisen paljon hoitoa, mutta hapsutukset täytyy harjata, kammata ja leikata säännöllisesti, kaksi tai kolme kertaa viikossa. Koiran korvakarvat tulee leikata säännöllisesti, jotta tulehduksia ei pääse syntymään.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.