Saluki

Saluki

Saluki on aistikas, urheilullinen, keskikokoinen vinttikoira, jonka pehmeässä, sileässä turkissa on usein hapsuja (pidempiä karvoja) jaloissa ja korvissa, joskus myös kaulalla. Sileäkarvaisella salukilla ei ole hapsuja. Kaikki värit tai väriyhdistelmät turkissa ovat sallittuja, paitsi juovikas. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 58-71 cm, nartut ovat hieman pienempiä. Täysikasvuisen koiran paino on noin 13-30 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Saluki on ikivanha rotu, aavikon metsästyskoira, jota on kasvatettu tuhansien vuosien ajan metsästämään ravintoa beduiinikansoille. Noin ajanjaksoon 3500 eaa. ajoitettu salukin pääkallo on löydetty arkeologisissa kaivauksissa Tepe Gawran mesopotamialaiskaupungissa, nykyisen Pohjois-Irakin alueella. Nimen uskotaan tulevan sanasta Saluk tai Seleukia, jotka ovat ikivanhojen arabialaiskaupunkien nimiä. Rotu tunnetaan myös gasellikoirana sen suosikkisaaliseläimen mukaan.

Luonne

Useimpien vinttikoirien tavoin saluki suhtautuu tuntemattomiin varauksella ja on joskus varovainen myös tuttujen suhteen. Itsenäisen koiran olemus on arvokas, mutta toisinaan ne ovat myös yliherkkiä ja hermostuneita. Se ei pidä yksin jäämisestä, vaan hermostuu helposti, jos joutuu eroon perheestään liian pitkäksi aikaa. Läheisilleen se osoittaa kiintymystään auliisti.

Terveys

Saluki on yleisesti ottaen melko perusterve rotu, jonka yleisin terveysvaiva on sydänsairaus.

Liikunta

Saluki tarvitsee yli kaksi tuntia liikuntaa päivässä, mielellään myös vapaana juoksemista. Juoksijana koiran täytyy päästä toteuttamaan itseään turvallisessa ympäristössä, jossa se ei joudu vaikeuksiin sännätessään oravan tai jäniksen perään. Koiran koulutuksessa luotettavan luoksetulon harjoittelu täytyy laittaa tärkeysjärjestyksessä etusijalle. Ulkoilujen välissä saluki on yleensä rauhallinen ja ottaa kotioloissa rennosti.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Salukin turkki vaatii hoitoa useita kertoja viikossa, ja huomiota on hyvä kiinnittää erityisesti mahdollisiin hapsuihin, sillä ne takkuuntuvat helposti.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.