Kissan sokeuden kanssa toimiminen

Kaikki kissat eivät tietenkään sokeudu, mutta vaikka oma kissasi sokeutuisi, se voi silti elää ihanaa, hauskanpidon täyteistä elämää. Jos kuitenkin huomaat, että kissasi on sokeutumassa, sinun pitäisi tehdä muutamia muutoksia auttaaksesi kissaasi.
Kissan sokeus | Sokeutumisen kanssa toimiminen
Kissan sokeus | Sokeutumisen kanssa toimiminen
Kissan sokeus | Sokeutumisen kanssa toimiminen

Antamasi rakkauden ja huomion ansiosta kissasi elää ihanaa elämää riippumatta siitä, viettääkö se aikansa ulkona seikkaillen vai sisällä kainalossasi köllötellen. Huolenpidostasi huolimatta et voi vaikuttaa kaikkeen, kuten kissasi mahdolliseen sokeutumiseen.

Mikä aiheuttaa kissojen sokeutumisen?

Kissat voivat menettää näkönsä useista syistä, joista yksi on vanhuus. Perinnölliset sokeuteen johtavat syyt ovat kissoilla koiria harvinaisempia, mutta niitä esiintyy useammin puhdasrotuisilla kissoilla. Jos olet esimerkiksi niin onnekas, että kissasi on upean silkkinen abessinialainen, todennäköisyys sokeutta aiheuttavalle etenevälle verkkokalvon surkastumalle on suurempi (vaikka tähänkin on saatavilla geenitesti).

Aikuiset tai vanhemmat kissat menettävät näkönsä useammin terveydellisistä syistä kuin geenien seurauksena. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi vammat, neurologiset ongelmat ja korkea verenpaine.

Kissat kompensoivat näön menetystä luottamalla muihin aisteihinsa, erityisesti hajuaistiin.

Mistä tiedän, onko kissani sokea?

Jos vanhempi kissasi menettää näkönsä, on hyvin todennäköistä, että se tapahtuu niin hiljalleen, ettet huomaa mitään, ennen kuin kissasi on kokonaan sokea. Tämä ei ole sinun syytäsi; kissat voivat kompensoida heikentynyttä näköään luottamalla muihin aisteihinsa. Tämä pitää paikkansa erityisesti hajuaistin kohdalla. Siksi kissasi saattaakin ilmestyä iloisena viereesi, kun tarjoilet sille ruokaa, vaikka se ei näkisikään kunnolla.

Jos epäilet kissasi olevan sokea tai sokeutumassa, tarkkaile sitä paljastavien merkkien varalta. Sokeutumassa olevat kissat luonnollisesti törmäilevät esineisiin etenkin, jos esineet ovat paikassa, jossa ne eivät yleensä ole. Sokean puolen yllättävät liikkeet voivat säikäyttää kissan, vaikka kyseessä olisi vain hauska lelu, jota heilutellaan kissan viihdykkeeksi.

Hitaan sokeutumisen sijaan yhtäkkiä sokeutuneet kissat voivat muuttua hämmentyneiksi ja ahdistuneiksi. Voit myös huomata kissasi silmässä tai silmissä jotain epänormaalia, jotain tavallisesta poikkeavaa.

Jos epäilet kissasi olevan sokeutumassa tai sinulla on kysyttävää kissasi näöstä, kannattaa käyttää kissa eläinlääkärillä. Osaa sokeutumista aiheuttavista sairauksista voidaan onneksi hoitaa hyvinkin tehokkaasti, jolloin näön heikentyminen entisestään voidaan pysäyttää. Muista kuitenkin, että äkillinen näön menetys on aina eläinlääketieteellinen hätätilanne. Jos näin siis käy, vie kissasi eläinlääkäriin mahdollisimman nopeasti.

Sokean kissan elämän helpottaminen

Jos eläinlääkäri on vahvistanut, että kissasi näkö on rajoittunut tai ettei se näe lainkaan, mikään ei estä kissaasi elämästä turvallista ja onnellista elämään. Välillänne oleva yhteys on yhtä hyvä kuin ennenkin. Noudata näitä muutamia ohjeita varmistaaksesi, että kissakaverisi pärjää mahdollisimman hyvin.

  • Puhu kissallesi usein ja liioiteltuun tyyliin. Tällöin et yllätä kissaasi niin usein!
  • Sokeat kissat kadottavat usein suuntavaistonsa, joten on tärkeää, että autat kissaasi olemaan eksymättä. Pidä kissasi sisällä tai päästä se aidatulle pihalle, jotta se ei pääse harhailemaan liian kauas.
  • Voit viedä kissasi ulos myös hihnassa. Monet kissat tottuvat hienosti kaulapantaan tai valjaisiin.
  • Sokeat kissat liikkuvat hajuaistin ja muistin varassa, joten pidä kissan ruoka, huonekalusi ja kissan hiekkalaatikko samassa paikassa kuin ennenkin.
  • Toisinaan sokeaa kissaa auttaa, kun näytät sille, mistä mikin löytyy. Näin siltä ei jää mitään huomaamatta.
  • Jos kissasi on sokeutunut vasta hiljattain tai sokea kissasi on uudessa ympäristössä, auta kissaasi pitämällä sitä ensin pienessä tilassa (kuten yhdessä huoneessa), ennen kuin päästät sen pikku hiljaa tutustumaan muihin paikkoihin.
  • Muistuta lapsia siitä, etteivät he jätä lelujaan ympäriinsä, sillä sokea kissa voi helposti kompastua niihin.
  • Merkitse mahdolliset vaarat, kuten porrastasanteet, pienellä määrällä sitruunaöljyä. Fiksu kissasi tunnistaa tuoksun nopeasti ja tietää, että se varoittaa tulevasta.
  • Jos kissasi käyttää kaulapantaa, varmista, että siinä on pikalukitus. Pannassa tulisi myös lukea kissan nimi, osoite ja eläinlääkärin puhelinnumero siltä varalta, että kissa eksyy ja joku löytää sen.
  • Myös mikrosirutusta suositellaan. Tämä parantaa kissan mahdollisuuksia löytää tiensä turvallisesti kotiin, jos se päätyy odottamattomille seikkailuille.

Kissaltasi voi kestää hetki tottua näön muutoksiin, mutta pienten muutosten avulla kissasi voi elää jatkossakin mahtavaa elämää, ja välillänne on yhä se erityinen side, joka tekee lemmikistäsi niin ihanan.

Cat looking up