Kissojen säännöllisten eläinlääkärintarkastusten tarpeellisuus

Vaikka pitäisit kissasi terveyttä tarkasti silmällä, kissa kannattaa käyttää eläinlääkärillä kerran vuodessa hyvinvointi- ja terveystarkastusta varten.
Kissojen säännölliset eläinlääkärintarkastukset
Kissojen säännölliset eläinlääkärintarkastukset
Kissojen säännölliset eläinlääkärintarkastukset

Kissasta huolehtiminen on hauskaa, mutta sen mukana tulee myös velvollisuuksia. Yksi näistä on kissan vieminen eläinlääkärille. Toisinaan vain ammattilainen huomaa lemmikin terveydessä tapahtuneet hienoiset muutokset, sillä kissat ovat erityisen hyviä piilottamaan vaivansa. Onneksi eläinlääkärisi on hyvä tekemään etsiväntyötä.

Kissojen yleisterveys

Viet pörröisen kaverisi eläinlääkärille, kun se on sairas tai loukkaantunut, mutta tällöin tutkimukset keskittyvät yleensä vain yhteen asiaan. Tarkastuskäyntien periaatteena on, että ”ennaltaehkäisy toimii paremmin kuin hoito”. Nämä käynnit ovatkin tärkeitä kissasi terveyden ja tiettyjen sairauksien ehkäisyn kannalta.

Eläinlääkärisi haluaa tarkastaa kissasi huolellisesti vähintään kerran vuodessa ja useammin, kun kissasi vanhenee tai sillä ilmenee erityisiä hoitotarpeita. Tarkastus on kokonaisvaltainen, ja siinä kissasi tutkitaan viiksistä aina hännänpäähän asti.

Vuosittaisten tarkastusten etuna on myös se, että näin kissasi tottuu eläinlääkärillä käymiseen terveenä ollessaan. Samalla se voi luoda siteen eläinlääkäriin. Jos kissasi käy eläinlääkärillä ainoastaan ollessaan loukkaantunut tai sairas, se voi hermostua, sillä se yhdistää käynnit huonoon vointiin tai stressaaviin kokemuksiin. Eläinlääkärillä kannattaa siis pistäytyä aina silloin tällöin, vaikka vain kirpputarkastuksessa. Vastaanottovirkailijat ja eläinhoitajat silittävät kissaasi mielellään aina ohi kulkiessaan, jolloin kissallesi syntyy positiivisia muistoja, joihin ei liity tökkimistä ja sorkkimista!

Kissojen rokotukset

Vuosittaiset rokotukset ovat tärkeitä, sillä ne estävät kissaasi saamasta tiettyjä tauteja, kuten: kissaflunssa (kissan herpesvirus, kalikivirus), kissarutto (kissan parvovirus), kissan leukoosivirus ja kissan klamydia (bakteeri, joka aiheuttaa sidekalvotulehduksia). Lisäksi lemmikkipassiohjelma edellyttää kissaltasi raivotautirokotusta, mikäli aiot viedä sen ulkomaille. Lisätietoja ulkomaanmatkoista kissan kanssa löytyy artikkelistamme ”Kissan kanssa matkustaminen”.

Kirput, punkit ja madot

Myös kirppujen, punkkien ja matojen kohdalla ennaltaehkäisy toimii paremmin kuin hoito. Muista, että kirput, tai ainakin niiden toukat, voivat elää kodissasi ja pihallasi ympäri vuoden ja että punkit voivat levittää ikäviä tauteja ja monia kissojen sairauksia. Kysy eläinlääkäriltäsi, miten voit välttää loiset, kuten heisimadon ja suolinkaisen. Tarkempaa tietoa löytyy kissojen kirpputartuntaa ja punkkeja käsittelevältä sivultamme.

Sterilointi/Kastrointi

Jos et aio teettää kissallasi pentuja, kissa kannattaa leikkauttaa, ennen kuin sekä sinulla että kissallasi on ei-toivottuja pentuja. Sterilointi/kastrointi auttaa myös tiettyjen terveysongelmien, kuten joidenkin syöpien ja tartuntatautien, ehkäisyssä.

Eläinlääkärisi osaa kertoa, mikä on paras hetki leikkauttaa kissanpentusi. Jos olet adoptoinut leikkaamattoman aikuisen kissan, eläinlääkäri suosittelee leikkauttamista mahdollisimman nopeasti. Eläinlääkäri osaa myös neuvoa ruokavalion suhteen, jotta hiljattain leikattu kissasi ei alkaisi kerryttää kiloja.

Lähikuva kissanpennun jalkaa tutkivasta eläinlääkäristä

Käyttäytyminen

Kun viet kissasi tarkastuskäynnille, muista kertoa eläinlääkärille kissasi käyttäytymisessä tapahtuneista muutoksista tai muista ongelmista, kuten virtsaamisesta kiellettyihin paikkoihin. Nämä voivat liittyä piilevään sairauteen tai käyttäytymisongelmiin, jotka voidaan selvittää koulutetun käyttäytymisasiantuntijan avulla. Eläinlääkärisi osaa opastaa sinut pätevän ammattilaisen puheille.

Hammashoito

Eläinlääkäri tutkii myös kissasi hampaat nähdäkseen, onko niissä merkkejä hammasongelmista. Kissat ovat tunnetusti huonoja kertomaan omistajilleen kivuistaan ja säryistään, joten kannattaa hyödyntää tarkastuskäynti ja hankkia ammattilaisen mielipide. Hammassairaudet ovat yleisiä etenkin vanhemmilla kissoilla. Vaikka karvakaverisi ei siis olisikaan valittanut kipeitä hampaitaan, ne voivat silti olla hammashoidon tarpeessa. Voit puhua eläinlääkärin kanssa myös hampaiden kotihoidosta ja siitä, kuinka voit auttaa pitämään kissasi hampaat puhtaina. Tutustu myös kissojen hammashoitoa käsittelevään sivuumme.

Paino ja kehonkunto

Kissojen liikalihavuus on valitettavasti aivan liian yleinen ongelma, joten käytä tilaisuus hyödyksesi ja punnitse kissasi ja keskustele sen kehonkunnosta seuraavalla eläinlääkärikäynnillä. Jos kissasi on ylipainoinen, voit auttaa sitä monin eri tavoin. Kysy eläinlääkäriltä esimerkiksi kevyemmästä ruokavaliosta ja eri tavoista parantaa kissasi aktiivisuustasoa. Voit myös selvittää, onko eläinlääkäriasemallasi painonpudotusohjelmaa. Et myöskään halua, että kissasi on alipainoinen. Jos kissasi on siis laihtunut edellisen punnituksen jälkeen, keskustele asiasta eläinlääkärisi kanssa, sillä tämä voi olla merkki terveysongelmista.

Vanhat kissat

Kun kissasi vanhenee, eläinlääkärisi suosittelee säännöllisempiä tarkastuksia. Tämä tarkoittaa vain sitä, että eläinlääkäri haluaa pitää kissaasi tiiviimmin silmällä, jotta orastavat terveysongelmat saadaan pysäytettyä alkuunsa. Näiden tarkastusten aikana eläinlääkäri voi haluta mitata kissasi verenpaineen ja mahdollisesti myös ehdottaa veri- tai virtsanäytteiden ottamista piilevien sairauksien varalta. Eläinlääkäri voi myös pyytää sinua tuomaan virtsanäytteen mukanasi. Virtsanäytteen avulla eläinlääkäri voi selvittää, sairastaako kissasi esimerkiksi diabetesta tai onko sen munuaisten toiminta heikentynyt.

Kerro käynnin aikana kaikista huomaamistasi ongelmista eläinlääkärille, olivatpa ongelmat kuinka pieniä tahansa. Ongelmat voivat liittyä nautitun ruoan ja veden määrään, aktiivisuustasoon tai mihin tahansa muuhun sinua huolestuttavaan asiaan. Ihmisten tavoin myös vanhat kissat voivat kärsiä monista eri sisäelinvaivoista, nivelrikosta, näön tai kuulon heikkenemisestä tai jopa muistin huononemisesta tai dementiasta.

Kuten tiedät, kissat ovat taitavia piilottelemaan vaivojaan, joten eläinlääkärisi osaa kertoa, mitä asioita sinun tulee pitää silmällä. Monet kissojen terveysongelmat ovat onneksi hoidettavissa lääkkeillä tai elämäntyylin muutoksilla. Eläinlääkärisi osaa kertoa näistä tarkemmin tarkastuksen yhteydessä.

Kissojen säännölliset eläinlääkärintarkastukset