Täydellisen koiranpennun löytäminen

On hienoa, että haluat tarjota koiranpennulle iloisen ja rakastavan kodin. Kun olet valinnut sopivan rodun, vuorossa on hyvän, vastuullisen eläinsuojeluyhdistyksen tai kasvattajan löytäminen. He auttavat uuden perheenjäsenen löytymisessä.
Neuvoja täydellisen koiranpennun löytämiseen
Neuvoja täydellisen koiranpennun löytämiseen
Neuvoja täydellisen koiranpennun löytämiseen

Tärkeimmät asiat ensin

On tärkeää harkita sopivaa koirarotua tarkkaan ennen koiran hankintaa. Suuret, ruskeat koiranpennun silmät tai energinen pörröpallo saattavat vedota tunteisiin, mutta muista, koiraan täytyy sitoutua pitkäksi aikaa. On sekä sinun että lemmikin edun mukaista, että sovitte yhteen.

Koiran täytyy sopia elämäntyyliisi ja elinympäristöösi. Jos esimerkiksi asut pienessä talossa, jossa ei ole suuria ulkotiloja, saattaa pieni koira olla parempi vaihtoehto.

Rodun lisäksi myös koiran ikä kannattaa ottaa huomioon. Koiranpennun koulutus vaatii paljon aikaa. Kannattaakin kysyä itseltään, olisiko aikuisen koiran adoptoiminen parempi idea, jos vauhdikkaan pennun silmälläpitoon ei välttämättä ole riittävästi aikaa.

Jos olet varma, että koiranpentu on paras vaihtoehto, seuraavana on vuorossa hauskin osio: uuden koirakaverin etsiminen!

Koiran ostaminen kasvattajalta

Yksi vaihtoehto on ostaa koiranpentu omistajalta tai kasvattajalta. Luotettavan kasvattajan, joka ajattelee sinun ja koiranpennun parasta, voi löytää esimerkiksi Suomen kennelliitton avulla Myös rotuyhdistyksiltä saa lisätietoja.

Koiranäyttelyt ovat mainio paikka tavata kasvattajia ja koiranomistajia ja tutustua paremmin sinua kiinnostavaan rotuun.

Small blue icon

Kysymyksiä kasvattajalle koiranpennun ostoon liittyen.

Kasvattajalle kannattaa soittaa tai lähettää sähköpostia ennen hänen tapaamistaan. Vastuullinen kasvattaja vastaa mielellään pentuetta koskeviin kysymyksiin. Kasvattajalle kannattaa esittää esimerkiksi seuraavia asioita koskevia kysymyksiä:

Large dog icon
 • Kuinka monta aiempaa pentuetta emolla on ollut, kuinka monta vuodessa? Vastuullisen kasvattajan emoilla on korkeintaan yksi pentue vuodessa.
 • Kuinka tiineysaika sujui? Oliko emolla komplikaatioita?
 • Onko emolla tai isällä mitään terveysongelmia? Kysy erityisesti kyynär- ja lonkkakivuista ja silmäsairauksista.
 • Onko koirilta testattu rodun geneettiset sairaudet?
 • Onko isää mahdollista tavata? Jos isä ei ole paikalla, kannattaa pyytää emon tapaamista.
House icon with heart
 • Millaisessa ympäristössä pennut kasvavat? Jos pennut kasvavat kodissa, jossa on paljon elämää, kuten muita lemmikkejä, lapsia ja vieraita, niiden sosiaalistaminen onnistuu paremmin kuin rauhallisemmassa ympäristössä tai kennelissä kasvaneiden.
 • Laitetaanko pennulle mikrosiru?
 • Huolehditaanko pennun rokotuksista, madotuksista ja muista loishäädöistä ennen uuteen kotiin muuttamista? Vastuullinen kasvattaja huolehtii pennun hoidosta asianmukaisesti alusta alkaen.
 • Onko kasvattaja kennelliiton hyväksymä ja koiranpennut rekisteröity? Tämä kysymys on ajankohtainen vain rotukoirien kohdalla.
 • Toimivatko kasvattajat vain kasvattajina vai käyvätkö he koirien kanssa näyttelyissä, osallistuvat koulutukseen ja kilpailuihin?
 • Kuinka pitkään he ovat kasvattaneet koiria? Kokenut kasvattaja tuntee rodun paremmin.
 • Kasvattaako kasvattaja useampaa kuin yhtä rotua? Jos samassa paikassa on useita eri rotuisia pentueita, kyse saattaa olla enemmän kaupallistuneesta toiminnasta, pahimmillaan jopa pentutehtailusta.
 • Millaista tukea tarjotaan? Vastuullinen kasvattaja tarjoaa yleensä neuvoja ja tukea ja esimerkiksi kirjalliset ohjeet koiranpennun hoitoon. Maineikkaat kasvattajat yleensä tarjoavat tukea koiran koko eliniäksi.
 • Tarjoutuvatko he ottamaan pennun/koiran takaisin, jos sen elinaikana ilmenee ongelmia (esimerkiksi terveys- tai käytösongelmia?)
 • Onko pennuilla pentuevakuutus?

Jos kasvattaja ei osaa vastata näihin kysymyksiin, kannattaa harkita tarkkaan, onko hän oikea henkilö koirasi kasvattajaksi.

Älä hämmästy, jos kasvattajalla on yhtä paljon kysymyksiä sinulle. Se on erittäin hyvä merkki, joka kertoo siitä, että kasvattaja on vilpittömän kiinnostunut löytämään pennulle parhaan mahdollisen kodin. Hän haluaa varmistaa, että olet valmistautunut ja voit tarjota pennulle sopivat olosuhteet.

Kun sinusta tuntuu, että olet löytänyt sopivan kasvattajan ja olette molemmat saaneet kysellä toisiltanne riittävästi kysymyksiä, on aika tavata henkilökohtaisesti. Toivottavasti löydät samalla itsellesi täydellisen koiranpennun! Muutamaa asiaa kannattaa pitää silmällä vierailun aikana:

 • Kiinnitä huomiota pennun ympäristöön. Onko se puhdas ja kuiva? Onko emolla ja pennuilla oma tila? Samalla alueella ei pitäisi olla paljon koiria.
 • Tarkastele kaikkia paikalla olevia koiria. Näyttävätkö ne terveiltä, iloisilta ja ystävällisiltä? Suhtautuvatko ne kasvattajaan luottavaisesti? Koiria tulee aina kohdella kunnioituksella.
 • Tapaa emo ja muut pennut ennen pennun hankintaa. Vastuullinen kasvattaja järjestää tämän mielellään. On vain luonnollista, että emo suhtautuu epäluuloisesti pentuihin tutustuviin ihmisiin, mutta emon tulisi olla tarkkaavainen, ei hermostunut tai aggressiivinen. Jos pennut ovat tarpeeksi vanhoja, niitä pitäisi päästä käsittelemään.
 • Muista kysyä ensin kasvattajan lupaa.Pane merkille emon koko ja luonne, sillä ne voivat kertoa pennun tulevaisuudesta.
 • Kysele isän luonteesta, terveydestä (myös geeni- ja terveystesteistä) ja sukutaulusta. Isän sukupuun tulisi ulottua ainakin viisi sukupolvea ylöspäin. On epätodennäköistä, että tapaat käynnilläsi pentujen isää, koska useimmat kasvattajat käyttävät siitosurosta. Kasvattajalla saattaa kuitenkin olla kuva isästä.

Pennun valitseminen

Fluffy brown and black puppy sitting in grass

Pennun hankinta on erittäin jännittävää aikaa ja kihiset varmasti innosta päästä valitsemaan perheeseenne täydellisesti sopivan jäsenen. Kun hankit koiran kasvattajalta, pentuja pääsee usein tapaamaan ensimmäistä kertaa niiden ollessa noin kuusiviikkoisia. Silloin voit valita itsellesi sopivan!

Pennun luona kannattaa vierailla säännöllisesti, jotta se tottuu sinuun. Voit myös ottaa koko perheen mukaan, jotta pentu tottuu kaikkiin uusiin perheenjäseniinsä, onhan koiranhankinta koko perheen asia. Muista, että suuri joukko uusia ihmisiä saattaa olla pienelle pennulle liikaa, joten jos teillä on suuri perhe, kaikkien ei ehkä kannata tulla paikalle yhtä aikaa. Voit jättää vaatekappaleen pennun luo, kun lähdet, niin se tottuu tuoksuusi.

Small blue icon

Huomioon otettavia asioita pennussa

Kuuden viikon ikään mennessä pennun pitäisi alkaa osoittaa kiinnostusta sinun ja ympäristöönsä: se haistelee käsiäsi innoissaan ja haluaa tutustua kaikkeen ympärillään. Pennun pitäisi olla leikkisä ja valmis pieniin kepposiin!

Golden retriever puppy chewing toys

Pennun pitäisi olla pullea, mutta ei lihava, eikä sillä saa olla patteja tai vastaavia. Ihannetilanteessa pennun silmät ovat puhtaat ja kirkkaat, korvat puhtaat, samoin takapuoli. Pennun turkin pitäisi olla pehmeä ja siisti, eikä siinä saisi olla karvattomia laikkuja tai kipeitä kohtia. Pennun ei pitäisi myöskään raapia itseään jatkuvasti.

Nosta pentuehdokas lattialle. Sen pitäisi kiinnostua ympäristöstään välittömästi.

Pennun emonsa ja sisarustensa kanssa viettämä aika on erittäin tärkeää. Silloin ne oppivat koirataitoja, ja sisaruksiltaan ja emoltaan pennut oppivat sosiaalisia taitoa.

Nyrkkisääntönä voi sanoa, että pentu voi muuttaa kotiin noin kahdeksan viikon iässä (joiden rotujen kohdalla hieman vanhempana). Varhaisempi luovutusikä ei ole suositeltava ja se saattaa merkitä, ettei kasvattaja noudata kasvatusta koskevia ohjeistuksia. Kannattaa huomioida että jotkut vakuutukset eivät kata pentuja, jotka on luovutettu nuorempana kuin kahdeksan viikon iässä.

Toisinaan kasvattajat pyytävät odottamaan, että pentu täyttää 12 viikkoa ennen kuin se luovutetaan. Jos näin on, varmista että kasvattajan perheessä on paljon elämää, ja pentu pääsee harjoittamaan sosiaalisia taitoja tärkeiden ensiviikkojensa aikana.

Pennun luovutusikä vaikuttaa myös sen saamiin rokotuksiin. Saat tästä tiedon kasvattajalta sekä rokotusasiakirjat (sekä madotus- ja muut hoitotiedot).

Jos sinua pyydetään noutamaan valitsemasi pentu paljon myöhemmin kuin tavanomaisessa 8-12 viikon iässä, tälle saattaa olla syynsä – kysy, miksi.

Lopuksi kannattaa myös varmistaa, että tiedät, mitä ruokaa pentu on saanut ja sen ruokailutottumukset. Koiran kotiutumista auttaa, jos samoja käytäntöjä jatketaan uudessa kodissa ainakin aluksi.

Dog waiting for food with owner

Koiran adoptointi

Muista, että koiranpennun ostamiselle kasvattajalta on olemassa vaihtoehto. Joskus koirapentuja hylätään tai ne tarvitsevat jostain muusta syystä uuden, rakastavan kodin. Yksi vaihtoehto on etsiä pentua eläinsuojeluyhdistyksestä tai löytöeläintalosta.

Hyvässä löytöeläintalossa tilat ovat puhtaat ja viihtyisät ja eläimillä on lämpimät, suojaisat paikat levätä, runsaasti tilaa liikkua ja leluja. Hyvässä löytöeläintalossa henkilökunta viettää aikaa pentujen kanssa varmistaakseen, että pennut on sosiaalistettu ja niistä saa iloisen perheenjäsenen. Keskuksen henkilökunnan tulisi aina tarjota apuaan pennunostossa, jos olet ensikertalainen.

Koiran adoptointia käsittelevältä sivultamme saat myös vastauksen moniin kodinvaihtajakoiraa koskeviin kysymyksiin.

House icon with heart