Kissan diabetes

Kissan diabetes

Kissan diabetes

Kissan diabetes

Kissan diabetes

Kissan diabetes
07/31/2018

Kissan diabetes

Kissoilla esiintyy sekä ykkös- että kakkostyypin diabetesta, mutta kakkostyyppi on näistä yleisempi.

Mitä diabetes on?

Mitä diabetes on?


Kissan diabetes (tunnetaan myös nimellä diabetes mellitus) on sairaus, jossa kissan elimistön ei pysty käyttämään sokeria energianlähteenä.

Ruoansulatusjärjestelmä pilkkoo ravinnon ruokailun jälkeen pienemmiksi osiksi. Sokeri (glukoosi) on yksi niistä. Kissan elimistössä glukoosi imeytyy ruoansulatusjärjestelmästä verenkiertoon, ja sitä kissan eri elimet hyödyntävät sitä eri toimintojensa energianlähteenä.

Pystyäkseen hyödyntämään glukoosin elimistö tarvitsee kuitenkin insuliinia, joka on haiman erittämä hormoni. Jos insuliinintuotannossa tai hyödyntämisessä on ongelmia, glukoosi ei siirry verestä eri elimiin. Se toisin sanoen jää vereen, mistä on seurauksena normaalia korkeampi verensokeriarvo.

Kun eri elimet kärsivät glukoosin puutteesta, ne alkavat käyttää rasvaa ja proteiinia energianlähteinä sen asemasta, mistä aiheutuu painon putoamista ja lihasten surkastumista.

Kissan diabeteksen oireet


Yleensä kissa juo, virtsaa ja syö aiempaa enemmän, mutta sen paino kuitenkin putoaa. Kissa saattaa kärsiä myös toistuvista virtsatietulehduksista. Kissan turkin kunto saattaa heiketä, eikä se tunnu tai näytä enää samalta kuin ennen.

Kissan diabeteksen oireet

Diabeetikkokissan hoito


Ylipainoiset kissat ovat erityisen alttiita tyypin 2 diabetekselle. Hyvä uutinen kuitenkin on, että jos tyypin 2 diabetesta sairastava kissa laihtuu riittävästi, se ei useimmiten enää tarvitse hoitoa, kunhan paino pysyy terveissä lukemissa.

Jos eläinlääkäri epäilee kissalla diabetesta, ensimmäiseksi otetaan yleensä veri- ja virtsanäytteet. Niiden tuloksista riippuen eläinlääkäri pyrkii seuraavaksi saamaan kissan verensokeriarvot tasapainoon. Yleensä käytetään ruokavaliota tai insuliinihoitoa tai molempia, ja vaikka tämä saattaa aluksi tuntua hurjalta, se ei kuitenkaan ole kovin vaikeaa ja parantaa kissan oloa merkittävästi.

Saatat saada mukaan insuliinia päivittäin pistettäväksi sekä neuvoja ravinnosta ja ruokailuajoista. Tieteellisesti kehitetty ruokavalio, kuten PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline DM St/Ox Diabetes Management, auttaa todistetusti alentamaan diabeetikkokissan insuliinintarvetta. Noudata eläinlääkärin ruokinta- ja insuliinilääkitystä koskevia ohjeita, niin voit varmistaa, että kissan hoito onnistuu.

Edistymistä seurataan säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä, ja hoito saattaa vaatia ruokavalion tai insuliinimäärien muutoksia tuloksista riippuen. Jos kissa on ylipainoinen, normaalipainon saavuttamisen jälkeen se ei välttämättä tarvitse enää lainkaan insuliinipistoksia.

Omistajalta vaaditaan hieman aikaa ja paneutumista asiaan, mutta diabetes on yleensä hyvin hoidettavissa, ja kissa voi elää onnellista ja tervettä elämää.

Jaa tuote tuntemiesi henkilöiden kanssa

ShareEmailtwitterFB