Kissan karvapallojen ehkäiseminen

Kissan karvapallojen ehkäiseminen

Kissan karvapallojen ehkäiseminen

Kissan karvapallojen ehkäiseminen

Kissan karvapallojen ehkäiseminen

Kissan karvapallojen ehkäiseminen
09/13/2018

Kissan karvapallojen ehkäiseminen

Kissat ovat kauniita eläimiä, joilla on yleensä puhdas ja kiiltävä turkki. Tämä johtuu siitä, että kissat hoitavat turkkiaan yleensä erittäin huolellisesti. Tutkimusten mukaan kissa käyttää jopa kahdeksan prosenttia valveillaoloajastaan turkinhoitoon.

Mikä aiheuttaa karvapalloja?

Mikä aiheuttaa karvapalloja?


Kissat hoitavat turkkiaan kielellään ja etutassuillaan, joiden avulla ne käyvät turkkinsa läpi järjestelmällisesti kaikkialta. Nuoleminen saa ihon erittämään aineita, jotka parantavat turkin vedenpitävyyttä ja kiiltoa, ja turkkiin jäävä sylki viilentää kissaa kuumalla ilmalla. Jos taloudessa on useampi kissa, ne saattavat toisinaan hoitaa myös toistensa turkkia lepäillessään lempipaikoissaan.

Yksi kissan ahkeran turkinhoidon negatiivinen puoli on karvapallojen muodostuminen sen ruoansulatuskanavassa.

Kissan kielen ”taaksepäin” osoittavat nystyrät toimivat kampana, johon jää kiinni karvoja ja kissa nielee osan niistä. Suurin osa karvoista kulkee sen suoliston läpi ja poistuu ulosteen mukana, mutta osa karvoista saattaa kerääntyä vatsaan. Suoliston normaali liike muovaa karvoista palloja tai pötkylöitä. Kun se kasvaa, kissa joko oksentaa sen tai pallo kulkeutuu suolistoon, jossa se saattaa aiheuttaa suolitukoksen.

Vaikka tämä on luonnollista, kissanomistajaa se saattaa huolestuttaa. Jos kissa yskii, kakoo tai oksentaa tunti-pari aterian jälkeen, sillä saattaa olla vaikeuksia sulattaa karvapalloa.

Erityisen alttiita karvapallojen muodostumiselle ja oksentelulle ovat ahkerasti turkkiaan hoitavat kissat tai kissat, joilta lähtee paljon karvaa. Pitkäkarvaisilla roduilla karvapalloja esiintyy useammin ja niille voi aiheutua palloista myös suolistotukoksia, jopa kissanpentuina.

Kuinka voin auttaa?


Jos huomaat, että kissa oksentaa karvapalloja säännöllisesti, pyydä eläinlääkärin neuvoa. Voit myös auttaa karvapallojen ehkäisyssä useilla eri tavoilla:

  • Harjaa kissaa säännöllisesti, niin poistat irtokarvoja ja ehkäiset liiallista karvojen joutumista suolistoon.
  • Varmista, ettei kissalla ole kirppuja, jotka lisäävät kissan tarvetta pestä itseään ja näin myös karvojen joutumista sen suolistoon.
  • Tarjoa kissalle ravintoa, joka on suunniteltu erityisesti helpottamaan karvapallojen liikettä.

Runsaskuituinen ruokavalio voi auttaa vähentämään karvapallojen muodostumista. Kuidut vetävät karvat mukanaan läpi suoliston, jolloin ne poistuvat ulosteen mukana, eikä kissa oksenna niitä karvapalloina.

Jaa tuote tuntemiesi henkilöiden kanssa

ShareEmailtwitterFB