Kissan munuaisvaivojen ymmärtäminen

Kissan munuaisvaivojen ymmärtäminen

Kissan munuaisvaivojen ymmärtäminen

Kissan munuaisvaivojen ymmärtäminen

Kissan munuaisvaivojen ymmärtäminen

Kissan munuaisvaivojen ymmärtäminen
09/13/2018

Kissan munuaisvaivojen ymmärtäminen

Munuainen on elintärkeä elin niin kissalle kuin ihmiselle, ja sillä on elimistössä useita tärkeitä tehtäviä, muun muassa:

  • kuona-aineiden suodattaminen verestä (poistuvat virtsassa)
  • veren kivennäisaineiden ja verenpaineen säätely
  • tärkeiden hormonien tuotanto.

Munuaisten vajaatoiminta on kissoilla erittäin yleistä, erityisesti iäkkäämmillä kissoilla, joilla se on yleensä kroonista.

Munuaisten vajaatoiminnan erilaisia muotoja

Munuaisten vajaatoiminnan erilaisia muotoja


Äkillinen munuaisten vajaatoiminta tarkoittaa yllättäen tapahtuvaa häiriötä munuaisten toiminnassa. Kissoilla tämän saattaa aiheuttaa infektio tai myrkyllisen aineen joutuminen elimistöön. Se voidaan joskus parantaa, mutta ei aina.

Krooninen munuaisten vajaatoiminta kehittyy pitkän ajanjakson, kuukausien tai vuosien, aikana. Sen syitä voivat olla infektiot tai kasvaimet, mutta usein syy jää myös tuntemattomaksi. Kun krooninen munuaisten vajaatoiminta diagnosoidaan, sitä ei voi enää kokonaan parantaa. Onneksi on olemassa hoitokeinoja, jotka hidastavat sairauden etenemistä ja auttavat helpottamaan oireita.

Miten krooninen munuaisten vajaatoiminta kehittyy


Alkuvaiheessa munuaisten terveet osat kompensoivat vaurioituneita osia ja suorittavat myös vaurioituneiden alueiden tehtävät. Sairauden edetessä yhä suurempi osa alueista menettää toimintakykynsä, ja jäljellä olevat terveet osat eivät pysty kompensoimaan yleistä menetystä. Kun näin tapahtuu, kissalla alkaa ilmetä munuaisten vajaatoiminnan oireita.

Krooninen munuaisten vajaatoiminta on etenevä sairaus, ja useilla kissoilla esiintyy jonkin asteen vajaatoimintaa iän myötä, sillä munuaisten toiminta alkaa heiketä vähitellen. Yleensä tilaa hoidetaan nesteytyksen, erityisruokavalion ja lääkkeiden avulla. Ne hidastavat sairauden etenemistä ja edistävät kissan hyvinvointia sairaudesta huolimatta.

Kissan munuaisvaivojen ymmärtäminen

Kissojen munuaisongelmien oireet


Lisääntyneet virtsausmäärät: sairaus vaikuttaa kissan kykyyn väkevöittää virtsaa, jolloin kissa tuottaa suuria määriä laimeaa virtsaa. Kissa myös juo paljon korvatakseen menettämänsä nesteen.

Heikentynyt ruokahalu ja väsymys: merkki siitä, että normaalisti virtsan mukana poistuvat myrkyt kerääntyvät elimistöön. Saattaa aiheuttaa myös oksentelua, yökkäilyä ja pahanhajuista hengitystä.


Eläinlääkärin diagnoosi


Jos epäilet, että kissallasi on munuaissairaus, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri tutkii kissan virtsanäytteen ja ottaa verinäytteen. Jos kissalla diagnosoidaan munuaissairaus, hoitoon kuuluu yleensä ruokavalion tarkkailu sekä lääkintä (molemmat riippuvat sairauden vakavuusasteesta).


Kuinka ruokavaliosta voi olla apua


Räätälöidyn ruokavalion on todistettu vähentävän munuaisten vajaatoiminnan oireita ja hidastavan sairauden etenemistä. Näin ravinto on yleensä avainasemassa kissan kroonisen munuaisten vajaatoiminnan hoidossa. Eläinlääkäri saattaa suositella vaihtamista erikoisruokaan, kuten PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline NF St/Ox Renal Function -ravintoon.

Jaa tuote tuntemiesi henkilöiden kanssa

ShareEmailtwitterFB