Kissan virtsateiden terveys

Kissan virtsateiden terveys

Kissan virtsateiden terveys

Kissan virtsateiden terveys

Kissan virtsateiden terveys

Kissan virtsateiden terveys
07/31/2018

Kissan virtsateiden terveys

Kissan alempien virtsateiden sairaus (tunnetaan myös lyhenteellä FLUTD) on ylätermi, joka kuva useita kissan virtsarakkoon ja -putkeen liittyviä sairauksia. FLUTD on yleinen, monimutkainen ja vakava tila: virtsan tukkeuma saattaa olla kivulias ja jopa hengenvaarallinen, joten ota välittömästi yhteys lääkäriin jos huomaat seuraavia oireita kissallasi:

  • virtsausvaikeudet
  • kivut virtsatessa (kissa huutaa hiekka-astialla)
  • sukuelinten jatkuva nuoleminen
  • verta virtsassa
  • virtsaa ei tulee lainkaan tai vain hyvin vähän yrittämisen jälkeen
  • kissa ei ole enää sisäsiisti
FLUTD:n aiheuttavat syyt

FLUTD:n aiheuttavat syyt


Kissalla voi olla virtsaamisvaikeuksia useista eri syistä. Syihin kuuluvat muun muassa:

Idiopaattinen kystiitti, joka on yleinen, virtsarakon kivuliaan tulehduksen syy. Sen seurauksena virtsaan pääsee proteiineja ja verta, mikä voi aiheuttaa uroskissan virtsaputken tukkeuman. Tämä komplikaatio voi olla hengenvaarallinen.

Virtsakivet: harvinaisempi ongelma. Kissoilla voi olla monia erilaisia virtsakiviä (yleisimpiä ovat struviitti- ja kalsiumoksalaattikivet), joista kaikki voivat johtaa uroskissan virtsaputken tukkeumaan.

Anatomiset epämuodostumat: kissa, jonka alemmat virtsatiet ovat synnynnäisesti tai onnettomuuden seurauksena epänormaalit. Oireet riippuvat epämuodostuman paikasta ja tyypistä.

Virtsateiden bakteeri-infektio: erittäin harvinainen kissoilla, joilla ei ole muita sairauksia, kuten diabetesta tai munuaissairauksia.

Ikä, paino ja stressi: ylipainoiset ja ikääntyvät kissat kärsivät virtsavaivoista komplikaatiot, samoin kuin kissat, joiden elämässä on paljon stressitekijöitä. Idiopaattinen kystiitti vaikeutuu tunnetusti stressitilanteissa, kuten uuteen kotiin muuttaessa, uusien lemmikkien tullessa taloon – jopa huonon sään seurauksena!

FLUTD-diagnoosi


Eläinlääkäri tekee muutaman testin, joiden avulla diagnoosi voidaan varmistaa. Verikokeita saatetaan tarvita, jotta voidaan sulkea pois joitain liitännäissairauksia, ja virtsanäytteestä etsitään tulehdussoluja, verta ja virtsakiteitä sekä arvioidaan virtsan väkevyyttä.

Hoito


Jos kissa kärsii virtsateiden tukkeumasta, eläinlääkärin täytyy toimia välittömästi. Virtsakatetri asennetaan rauhoitettuna ja nukutuksessa, jolloin tukkeuma poistetaan ja virtsan normaali virtaus palautuu.

Virtsakivet saatetaan joutua poistamaan kirurgisesti, ja joidenkin virtsakivien hoito vaati myös ruokavalion muutoksia. Bakteeri-infektioissa kissalle saatetaan määrätä antibiootteja.

Idiopaattinen kystiitti on haastava hoidettava ja usein sen hoitoon kuuluu yhdistelmä kipulääkkeitä, stressin vähentämistä ja erikoislääkkeitä. Ruokavalion muutokset voivat myös auttaa laimentamaan virtsan väkevyyttä.


Kuinka voit auttaa


FLUTD on hankala hoidettava ja vaatii kärsivällisyyttä Sinun täytyy miettiä kissan arjen stressitekijöitä ja niiden poistamista sekä keskustella kissoihin erikoistuneen eläinlääkärin tai käyttäytymisasiantuntijan kanssa, jos huomaat kissan käytöksessä merkittäviä muutoksia.

Eläinlääkäri saattaa suositella vaihtamista erikoisruokaan, kuten PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline UR St/Ox -ravintoon.

Jaa tuote tuntemiesi henkilöiden kanssa

ShareEmailtwitterFB