Kissan suun terveyden hoito

Kissan suun terveyden hoito

Kissan suun terveyden hoito

Kissan suun terveyden hoito

Kissan suun terveyden hoito

Kissan suun terveyden hoito
07/31/2018

Kissan suun terveyden hoito

Hammassairaudet ovat nykyään yksi eläinlääkäreiden useimmin kohtaamista ongelmista. Ne voivat aiheuttaa kisalle myös paljon kipua, erityisesti jos niitä ei hoideta. Hyvä uutinen on kuitenkin, että hammassairaudet ovat yleensä vältettävissä, toisin kuin monet muut terveysongelmat.

Mitä kissan parodontiitti tarkoittaa?

Mitä kissan parodontiitti tarkoittaa?


Parodontiitti on hampaan kiinnityskudoksen tulehdus. Jos sitä ei hoideta, se vaikuttaa hampaan ja sitä ympäröivien rakenteiden ja tukirakenteiden terveyteen.

Mikä sen aiheuttaa?


Kissan suussa on paljon bakteereita, joista suurin osa ei aiheuta sairauksia. Ajan myötä ne kuitenkin lisääntyvät ja tarttuvat hampaisiin pehmeäksi, tahmeaksi kalvoksi. Kun se jää paikalleen, se kovettuu ja muuttuu hammaskiveksi. Plakki kiinnittyy hampaisiin ja ikeniin, joissa bakteerit saavat ravintoa ruoasta ja synnyttävät happoja ja myrkkyjä, jotka vahingoittavat hampaan kiillettä ja ärsyttävät ikeniä. Tässä vaiheessa elimistön ainoa luonnollinen puolustuskeino on sylki, joka neutralisoi happojen eroosiovaikusta. Hampaiden säännöllinen harjaus on kuitenkin ainoa keino poistaa plakki.

Jos plakkia ei poisteta, siihen kiinnittyy syljen kivennäisaineita ja plakki kovettuu. Kovettunut ja kalkkeutunut plakki tunnetaan hammaskivenä. Kun hammaskiveä muodostuu, hampaaseen kiinnittyneet bakteerit jäävät ansaan, ja niiden synnyttämät hapot ja myrkyt porautuvat hammaskiilteeseen muodostaen reikiä.

Mikä sen aiheuttaa?

Vaiheet ja oireet


Vaihe 1: ientulehdus. Parodontiitin ensimmäinen vaihe, ientulehdus, näkyy usein ienten turvotuksena, punotuksena ja mahdollisesti verenvuotona. Jos se huomataan ajoissa, se voidaan parantaa.

Vaiheet 2-4: parodontiitti. Tämä on pitkälle edennyt, pysyvä hammassairaus, joka vaikeutuu edetessään. Aluksi tulehtuneiden ienten ja hampaan väliin alkaa muodostua taskuja. Vetäytyvien ienten takia hammasjuuret saattavat tulla näkyviin. Tulehduksen vaikeutuessa taskujen tulehdustila saattaa aiheuttaa hammasjuuriin märkäpesäkkeitä. Syvärakenteet saattavat vaurioitua, ja seurauksena voi olla hampaan irtoaminen.

Edenneen kissan parodontiitin kliinisiä oireita ovat halitoosi (pahanhajuinen hengitys), ruokahaluttomuus, lisääntynyt kuolaaminen, suun toisen puolen varominen syödessä, nielemisvaikeudet ja kasvojen alueen turvotus, joka saattaa kieliä hammaspaiseesta.


Kissan parodontiitin hoito


Tavallinen hampaiden harjaus ei poista hammaskiveä. Se vaatii hammaslääkärin ammattilaisvälineet, kuten ultraäänilaitteen ja nukutuksen. Eläinlääkäri osaa suositella sopivaa hoitomuotoa, joka riippuu sairauden etenemisvaiheesta.


Harjaamisen merkitys


Ruokavalio voi vaikuttaa kissan suun terveyteen, mutta suurin yksittäinen tekijä on säännöllinen hampaiden harjaus kissalle tarkoitetulla hammasharjalla ja -tahnalla. Kannattaa myös käydä eläinlääkärillä säännöllisesti hammastarkastuksessa. Niin ongelmat havaitaan ajoissa ja hoito saadaan aloitettua riittävän varhain.


Jaa tuote tuntemiesi henkilöiden kanssa

ShareEmailtwitterFB