Bretoni

Brittany

Bretoni on keskikokoinen, vankkarakenteinen koira, jonka keskipitkän turkin väriyhdistelmiä ovat oranssi-valkoinen, maksanruskea-valkoinen, musta-valkoinen, kolmivärinen, päistärikkö tai kimo (valkoisten ja värillisten karvojen yhdistelmä). Bretoniuroksen säkäkorkeus on täysikasvuisena 48–51 cm, nartun 47–50 cm. Paino on noin 14–18 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Alun perin ranskalainen koira on tunnettu myös nimellä bretagnenspanieli, ja se on käyttötarkoitukseltaan metsästyskoira, seisoja ja noutaja, joka on saanut nimensä kotiseutunsa Bretagnen mukaan. Englantilainen maa-aatelisto vieraili ranskalaiskartanoissa 1800-luvun puolivälin tienoilla metsästämässä kanalintuja ja lehtokurppaa ja toi mukanaan omia seisojiaan ja settereitään. Koirat lisääntyivät paikallisten metsästyskoirien kanssa. Bretonin uskotaan syntyneen yhdistelmästä gordoninsetteriä, englanninsetteriä ja paikallista fougeres-spanielia, joka on edelleen yksi Ranskan suosituimmista lintukoiraroduista.

Luonne

Luonteeltaan bretoni on hyväntuulinen, rakastava, leikkisä ja ystävällinen perhekoira. Se tulee toimeen ihmisten ja toisten koirien kanssa ja nauttii perheen seurasta. Eloisa, vilkas ja energinen koira rakastaa ulkoilua.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin bretonilla esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, voi heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Rodulla esiintyy toisinaan myös epilepsiaa.

Liikunta

Sen energia ja kestävyys tarkoittavat, että bretoni tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa päivässä. Koira tarvitsee älyllisiä ja fyysisiä virikkeitä ja monipuolisten ominaisuuksiensa ansiosta se sopii koulutettavaksi kaikenlaisiin koiraharrastuksiin flyballista metsästykseen.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran keskipitkä turkki on vartalonmyötäinen ja hieman laineikas, ja sekä etu- että takajaloissa kasvaa hapsuja. Harjaus kaksi kertaa viikossa riittää. Korvat tulee tarkastaa viikoittain ja puhdistaa tarvittaessa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.