Huonosti näkevän koiran hoito

Myös huonosti näkevä koira voi olla seikkailunhaluinen ja täynnä riemua! Koirat pärjäävät yleensä hyvin myös näkökyvyn heikennyttyä tai jopa sokeina, eikä tarvita kuin muutama pikku muutos, niin ne ovat taas tassuillaan. Itse asiassa, jos koiran heikentynyt näkökyky osataan ottaa huomioon, sen elämän pitäisi olla aivan yhtä laadukasta kuin aiemminkin.
Koiran heikko näkö | Koirien silmäsairaudet
Koiran heikko näkö | Koirien silmäsairaudet
Koiran heikko näkö | Koirien silmäsairaudet

Mitä syitä koiran näkökyvyn heikentymiseen voi olla?

Koiran näkökyky saattaa heikentyä monista syistä. Älä syytä itseäsi tai mieti, missä on menty vikaan. Näkökyvyn heikentyminen tai menetys voi

 • olla synnynnäistä

 • olla seurausta onnettomuudesta tai sairaudesta

 • liittyä koiran ikääntymiseen.

  Jotkin sokeuden perinnölliset syyt voidaan selvittää testaamalla koiran vanhemmat tai pentu pienenä, ennen kuin se siirtyy uuteen kotiin. Perinnöllisiä syitä esiintyy erityisesti tietyissä roduissa, esimerkiksi collieissa, joilla esiintyy CEA-nimistä silmäsairautta (’Collie eye anomaly’). Rotukoiran ostoa suunnittelevien kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa rodun mahdollisista perinnöllisistä sairauksista. Näin selviää myös se mahdollinen kohonnut sokeutumisriski ja tuleva omistaja voi päättää, haluaako sen ottaa.

  Jos epäilet, että koirasi näkö on heikentynyt, ota yhteys eläinlääkäriin. Jotkut näkökyvyn heikentymistä aiheuttavat sairaudet ovat hyvin hoidettavissa: esimerkiksi kaihi voidaan leikata. Siksi asia kannattaa tarkistaa silloinkin, kun koira vaikuttaa pärjäävän hyvin, vaikkei näe kunnolla.


  Onko koiran näkökyky heikentynyt?

  Jos koiran näkökyky on heikentynyt, sen käytöksessä saattaa ilmetä seuraavat muutokset:

 • Jos koira törmäilee esineisiin, sen näkökyky saattaa olla heikentynyt.

 • Jos koiran toinen silmä on sokeutunut, se saattaa säikähtää äkillistä liikettä tämän silmän puolella, sillä ei ole nähnyt lähestyvää kohdetta.

 • Äkillisesti sokeutunut koira vaikuttaa usein hämmentyneeltä tai hermostuneelta.

 • Koiran silmissä voi huomata jotain poikkeuksellista, jota siellä ei aiemmin ole ollut. Tunnet itse koirasi parhaiten!

 • Koira ei seuraa katseellaan kättäsi tai namupalaa, kun liikutat sitä koiran silmien edessä. Se saattaa kuitenkin olla edelleen täynnä energiaa ja heiluttaa häntää innoissaan.
 • Jos koiran näkökyky huolestuttaa, kannattaa hankkiutua eläinlääkärin vastaanotolle tutkittavaksi. Joitain silmäsairauksia on mahdollista hoitaa tehokkaasti ja ehkäistä sokeutumisen eteneminen. Jos koira sokeutuu yhtäkkiä, kyseessä on kuitenkin eläinlääketieteellinen hätätapaus, ja eläin hermostuu ja hämmentyy. Silloin on toimittava nopeasti.

  Kuinka näkökyvyn heikentyminen/menettäminen vaikuttaa koiraan?

  Yllättävää kyllä, näkökyvyn heikentymisellä ei ole suurta vaikutusta tavallisen lemmikin kannalta. Itse asiassa koiran näkökyvyn dramaattinenkin heikentyminen saattaa jäädä huomaamatta, kunnes siirrytään uuteen ympäristöön tai vanhassa tehdään muutoksia. Jos koiran näkökyky heikentyy vähitellen, esimerkiksi vanhuuden kaihissa tai etenevissä geneettisissä sairauksissa, se oppii yleensä taitavasti väistelemään huonekaluja, löytämään ruokakuppinsa ja portaat, aivan niin kuin niiden näkökyky olisi aivan ennallaan. Koira ei toimi näin hämätäkseen sinua, vaan se yrittää tulla toimeen tilanteessa ja onnistuukin yleensä hyvin.

  Koiran heikentynyt näkökyky ei yleensä haittaa kovinkaan paljon edes ulkona. Esimerkiksi vanha bordercollie, joka on ollut sokea 7-vuotiaasta alkaen, voi olla maailman paras noutoleikissä. Jopa pitkät hihnalenkit voivat olla hauskoja suhteellisen tasaisessa maastossa tai tuttuja reittejä pitkin. Jos koiran näkökyky on ollut heikentynyt tai se on ollut sokea syntymästään asti, kannattaa ehkä ottaa yhteyttä koirankouluttujaan, joka osaa auttaa sokean koiran kouluttamisessa. Heikentyneestä näkökyvystä kärsivien koirien kouluttamiseen on erityistekniikoita, jotka auttavat koirakaveriasi pärjäämään.

  Auta sokeaa koiraa sopeutumaan:

  Dog and Owner
  • Esineitä ei pitäisi jättää epätavallisiin paikkoihin ja huonekalujen siirtelyä tulee välttää, koska se saattaa hämmentää koiraa, jonka näkökyky on heikentynyt.

  • Varmista, että lapset ovat tietoisia koiran tarpeista ja ettei leluja jätetä pitkin poikin niin, että koira kompastuu niihin.

  • Koirille puhutaan normaalistikin paljon ja niille annetaan sanallisia ohjeita, ja tätä kannattaa hyödyntää, jotta huonosti näkevä koira ymmärtäisi mitä haluat: puhu sille vielä tavallistakin enemmän ja liioitellun selkeästi.

  • Kouluttaminen on tärkeää, koska sokea koira toimii ainoastaan kuulemiensa ohjeiden perusteella. Kannattaa etsiä koirankouluttaja, joka on erikoistunut tähän osa-alueeseen.

  • Koiran hajuaisti voi olla erittäin tärkeä siinä, että ne tunnistavat mahdolliset vaaralliset paikat. Kodin tietyt paikat voi merkitä, jotta koira tietää, mitä on edessä.

  • Porrastasanteiden tapaiset paikat voi merkitä esimerkiksi tipalla sitruunaöljyä, joka ei ihmisen nenään haise liian voimakkaasti, mutta koira oppii terävän hajuaistinsa avulla pian ymmärtämään, mitä haju tarkoittaa.

  • Opeta perheenjäsenet lähestymään koiraa varovasti ja sanomaan aina lähestyessään oman nimensä. Sokea koira säikähtää helposti, jos siihen koskee arvaamatta.
  • Koiran heikentyneen näkökyvyn tai edes sokeutumien ei tarvitse heikentynyttä elämänlaatua. Kun koira saa omistajalta rakkautta ja huomiota, molemmat osapuolet voivat jatkaa elämää ja nauttia elämästä ja toistensa seurasta aivan yhtä paljon kuin ennenkin.